latinica  ћирилица
23/08/2016 |  14:51 | Autor: SRNA

Italija-Njemačka: Saglasnost za relokaciju migranata

Njemačka se saglasila da preuzme stotine migranata blokiranih u Italiji, što bi moglo da oživi propali program EU o relokaciji, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Italije Anđelino Alfano.
Izbjeglice - Foto: AFP
IzbjegliceFoto: AFP

"Sve do sada, relokacija je bila istinski neuspjeh. Ali danas smo čuli da bi od septembra stotine izbjeglica svakog mjeseca mogle biti prebacivane u Njemačku", rekao je Alfano televiziji "Republika".

On je dodao da, ako stvari budu funkcionisale sa Njemačkom, onda će funkcionisati i sa drugim zemljama.

Italija je od 2014. godine primila više od 420.000 migranata.

Alfano je podsjetio da je Njemačka prošle godine preuzela više od milion izbjeglica. "Ako Njemačka uzme i naše izbjeglice to će uputiti snažnu poruku, jer ako Njemačka može to da uradi, onda mogu i oni koji do sada nisu uložili dovoljno napora u tom smislu", rekao je on.

Merkelova se suočava sa kritikama u Njemačkoj zbog prevelike otvorenosti prema migrantima.

Evropska komisija je prošle godine osmislila plan relokacije više hiljada migranata iz Italije i Grčke u druge članice EU.

Prema programu relokacije, oko 40.000 migranata treba da se prebaci iz Italije u periodu od dvije godine, ali do sada je samo nekoliko stotina prebačeno dalje jer su mnoge članice u EU nevoljne da prime izbjeglice i azilante.