latinica  ћирилица
23/08/2016 |  16:43 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

U pogonima Elvaka sljedeće sedmice počinje proizvodnja (VIDEO)

U pogonima Elvaka sljedeće sedmice će početi proizvodnja elektroda i panela. Riječ je o uslužnoj preradi za sarajevsku firmu "Rimeko" koja je zakupila proizvodne kapacitete. Radnici Elvaka ,koji plate nisu primili već šest mjeseci, nadaju se da će pokretanje proizvodnje označiti i početak oporavka ove metaloprerađivačke fabrike.
"Elvako" - Foto: RTRS
"Elvako"Foto: RTRS

Nakon odlaganja početka stečajnog postupka, poslovodstvo "Elvaka" potpisalo je ugovor sa firmom „Rimeko“ o zakupu proizvodnih kapaciteta. U fabrici elektroda i fabrici panela uveliko rade na remontu mašina i pripremi proizvodnje. Naredne sedmice počinje proizvodnja elektroda , a zatim i panela. Planirano je da se proizvede do 3.000 tona elektroda godišnje.

"Ugovor je potpisan na pet godina, i obećanja iz pisma namjera poslovnog partnera iz Sarajeva jeste da ćemo proizvodnju elektroda podići na onaj projektovani nivo", istakao je direktor "Elvaka" Srđan Tekić.

Računi ovog preduzeća blokirani su već dvije godine. "Elvako" duguje 24 miliona maraka, što uveliko prevazilazi vrijednost kapitala ovog preduzeća, pa je stečaj neminovan. Ipak, uslužni poslovi za strateške partnere mogu očuvati radna mjesta.

"Zamolio bih i Vladu RS i lokalnu zajednicu da učine sve što je u njihovoj moći da nam pomognu da očuvamo radna mjesta.To će biti uspjeh i za grad i za državu", rekao je Miloš Pekić, predsjednik Sindikata Elvaka.

Radnici vjeruju da zahvaljujući tehnologiji i znanju, bijeljinska željezara dugoročno može da opstane.

"Ovo je firma koja može da radi, koja ima perspektivu, imamo proizvod za tržište, a nadamo se sa ovim novim ljudima koji dolaze da ćemo od ponedjeljka početi da radimo", rekao je radnik "Elvaka" Јovo Nikolić.

I belgijska kompanija “Petro Tank” zainteresovana je za proizvodnju cisterni za tečna goriva u pogonima ove željezare. Početak proizvodnje za ovog partnera planiran je za septembar.