latinica  ћирилица
23/08/2016 |  19:13 | Autor: SRNA

Održano ročište po tužbi Maktoufa protiv BiH

Pred Sudom BiH danas je održano ročište po tužbi bivšeg pripadnika odreda "El mudžahid" Abduladhima Maktoufa protiv BiH za naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog nezakonitog zatvaranja.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Maktouf, kojeg je Sud BiH osudio za učešće u ratnim zločinima u Travniku, tužio je BiH, tražeći 283.000 KM za naknadu štete, jer je u zatvoru proveo pet godina po prvobitno izrečenoj presudi, umjesto tri godine, koliko mu je izrečeno nakon žalbe.

Na današnjem ročištu pred Sudom BiH, Maktouf je rekao da je tokom boravka u zatvoru od 2007. do 2009. godine bio odvojen od porodice i da je imao poslovne gubitke. Kaže, da je nakon izlaska iz zatvora 2009. godine otišao u Maleziju i da nije mogao doći u BiH do prije nekoliko sedmica. 

Pravobranilaštvo BiH je osporavalo njegov iskaz, navodeći da su njegovi materijalni dokazi u koliziji sa njegovim iskazom. Pomoćnik pravobranioca Magdalena Papić rekla da je iznos potraživanja previsoko i paušalno postavljen, te da se nada da će Sud BiH odbiti tužbu.

Na ročištu je saslušan i vještak finansijske struke Mirsada Čeho, koja je tvrdila da je Maktoufu imao poslovni gubitak od 12. juna 2007. do 12. juna 2009. godine od 124.659 KM.

Sud BiH će presudu donijeti u roku od 30 dana.

Maktouf, koji je rođen u Iraku, prva je osoba kojoj je pred Sudom BiH suđeno za ratne zločine. Proglašen je krivim da je 1993. godine pomogao pripadnicima jedinice "El mudžahid" u nezakonitom hapšenju i otmici civila hrvatske nacionalnosti u Travniku. Prvobitno je osuđen na pet godina zatvora, ali se žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pogrešne primjene zakona, nakon čega mu je u martu 2015. godine kazna smanjena na tri godine zatvora.

Državljanstvo BiH nije vraćeno Maktoufu, ali je izbrisan iz evidencije počinilaca krivičnog djela. Takođe, dobio je dozvolu za boravak u BiH, čime stiče uslove da u narednom periodu dobije državljanstvo po privilegovanoj naturalizaciji, jer je u braku sa državljankom BiH sa kojom ima djecu.