latinica  ћирилица
29/08/2016 |  12:31 ⇒ 12:38 | Autor: TANЈUG

Bačena bomba na kuću direktora RTK u Prištini

Na kuću generalnog direktora RTK-a Mentora Šalje u Prištini bačena je eksplozivna naprava, najvjerovatnije ručna bomba, povrijeđenih nije bilo, javlja dopisnik Tanjuga.

Eksplozivna naprava bačena je sinoć oko 22 sata iza kuće, a policijska istraga je u toku i za sada nema više informacija.

Šalja je za RTK potvrdio da je na njegovu kuću, koja se nalazi u prištinskom naselju Matičane, bačena eksplozivna naprava za koju se pretpostavlja da je ručna bomba.

Prema njegovim riječima, eksplozija je bila snažna, a bomba je bačena iza kuće.

"Eksplozija je bila snažna i uznemirila je cijelo naselje, bačena je iza moje kuće u trenutku dok je cijela porodica bila u kući. Srećom niko nije povrijeđen", rekao je Šalja.

On je takođe potvrdio da je policija pronašla eksploziv, ali još uvijek nije potvrđeno o čemu se tačno radi.

To je drugi napad na RTK nakon što je prije nekoliko dana bačena granata u dvorište zgrade RTK-a.

Kancelarija za KiM zabrinuta zbog esklacije nasilja na Kosovu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju danas je najoštrije osudila bombaški napad na kuću direktora Radio-televizije Kosova Mentora Šalje i izražava zabrinutost zbog eskalacije nasilja i ekstremizma u srpskoj južnoj pokrajin, te apeluje na privremene organe u Prištini da preduzmu sve kako bi se eskalacija nasilja sasjekla u korijenu.

Nakon nedavnog aktiviranja eksplozivne naprave ispred zgrade RTK, ovaj napad se ne može tumačiti drugačije nego kao nastavak kampanje zastrašivanja medija na Kosovu i Metohiji, kako ne bi izvještavali o surovoj stvarnosti i događajima poput jučerašnjeg antisrpskog protesta u Mušutištu, navodi se u saopštenju kancelarije za KiM.

"Kontinuirano zastrašivanje medija i novinara na Kosovu i Metohiji za cilj očito ima zataškavanje istine o korupciji, organizovanom kriminalu, aktivnostima kriminalno-paravojnih klanova i jačanju ekstremizma u pokrajini", navodi se u saopštenju.

Ističe se da društvena šteta koja može biti posljedica neadekvatnog i nedovoljno strogog odgovora na ovakve napade je nesaglediva, i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, zabrinuta za bezbjednost svih građana južne pokrajine, apeluje na privremene organe samouprave u Prištini da preduzmu sve kako bi se eskalacija nasilja sasjekla u korenu.

Pozivamo i novinarska udruženja, kako srpska tako i albanska, da se jedinstveno usprotive brutalnim napadima na profesiju i demokratske društvene vreijdnosti, dodaje se u saopštenju.