latinica  ћирилица
29/08/2016 |  15:18 ⇒ 15:19 | Autor: SRNA

Vučić: Vitalni interes - stabilnost i mir

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će politika Vlade Srbije u budućnosti biti maksimalno uzdržavanje i neodgovaranje na kontinuiranu antisrpsku politiku u pojedinim zemljama regiona, navodeći da je vitalan interes građana Srbije stabilnost i mir.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Politika Vlade Srbije u budućnosti, sa čime se /šef srpske diplomatije Ivica/ Dačić nije u potpunosti saglasio, biće politika uzdržavanja do maksimuma, neodgovaranja, neogovaranja, politika ćutanja, jer se ne plašimo svoje budućnosti ukoliko budemo mogli da radimo, ali se plašim ukoliko se budemo bavili drugim stvarima koje nisu rad i ekonomski napredak", rekao je Vučić novinarima poslije sastanka sa stranim diplomatama u Beogradu.

Vučić je rekao da je iza Srbije jedna od najtežih sedmica, jer je kao predsjednik Vlade morao da prećuti najteže uvrede za Srbiju, među kojima i najtežu - da su Srbi "šaka jada".

"Neću da uvredim ni hrvatsku državu, ni hrvatski narod, ni one koji nas ubeđuju danima da su moje naočare napale njihovo kamenje, ni one koji idu dotle da kažu da sam napao sam sebe. Nikakav problem, govorite šta god želite. Naš je posao da očuvamo mir i da se izborimo za najniži deficit i najviši ekonomski rast, spuštamo stopu nezaposlenosti", rekao je Vučić.

On kaže da je stranim diplomatama danas iznio strahove Srbije na civilizovan način govoreći o situaciji u regionu i insistirao na tome da je vitalan interes građana Srbije stabilnost i mir, jer je to suština ekonomskog i svakog drugog napretka.

Vučić je naveo da je ambasadorima rekao da je "laž" da je predizborna kampanja uzrok napadima hrvatskih političara na Srbiju i ukazao da je riječ o kontinuiranoj antisrpskoj politici za koju očekuje da će se nastaviti.

"Reč je o kontinuiranoj antisrpskoj politici, koju možete da vidite u poslednjih nekoliko godina - svakog dana sve što čujete je `velikosrpski agresor`. Ako neko kaže da je to zbog izbora, moje pitanje je da li ste sigurni da baš to hoćete da kažete? Hoćete li da kažete da ta društva žele to da čuju kao jedinu istinu? Utoliko gore ukoliko neko dobija glasove na mržnji prema Srbima i srpskoj državi", rekao je Vučić.

On je istakao da u Srbiji "toga nema", da tokom izbora tema nije bila ni Hrvatska ni BiH i poručio da nijednu ružnu riječ neće reći o hrvatskim političarima kojima su on, Srbija i njena Vlada bili glavna tema.

"Hoćete da govorim nešto o onima koji kažu da su moje naočare krive zato što su pogodile njihov kamen u Srebrenici? Neka rade šta im je volja. Super, ja sam kriv, samoubica po prirodi - šta god hoćete kažite, samo ostavite Srbiju na miru i ostavite nas da možemo da se bavimo svojim poslom", rekao je Vučić i poručio da će u septembru pokazati šta je Srbija uradila za Hrvate na svojoj teritoriji.

Vučić je naveo da je imao "dvostruki poziv" da ode na forum u Dubrovniku, ali da mu je, kako je naveo, "pod znacima navoda, na pristojan način" rečeno da nije dobrodošao.

On kaže da je želio da ide i da se "ničim ne bi osramotio", kao što to nije ni u Srebrenici.

"Iako nije bilo prirodno, jer svi momci iz mog obezbeđenja su spustili glavu zbog prirodne reakcije, nijednog sekunda nisam spustio glavu. Pogođen sam sa više kamenja i cipelama, udarili su me dva puta nogom i jednom rukom. Nisam zakukao i glavu nisam spustio, zato što sam se pomirio i mislio sam da je kraj. Rekao sam samo: ne smeš da osramotiš Srbiju i svoj srpski narod. Digni glavu i tako prođi", rekao je Vučić.

On je najavio da će uskoro ponovo otići u Novi Pazar i razgovarati i sa Bošnjacima i Srbima povodom neprijateljstva na nedavnoj fudbalskoj utakmici i da neće dozvoliti da se napadaju ni Bošnjaci, ni Srbi, niti bilo ko drugi.

On je poručio da je zahvalan svim ambasadorima koji su saslušali i uvažili poziciju i ponašanje Srbije.

Vučić je rekao da Srbiju očekuje mnogo važnih posjeta, među kojima mađarskog premijera, evropskih zvaničnika, šefa britanske diplomatije, nove posjete u oktobru ruskog predsjednika Vlade Dmitrija Medvedeva.

"To je kalendar koji govori da je Srbija uvažena i poštovana zemlja koja će ozbiljnom i odgovornom politikom uspeti da sačuva ugled i građane od bilo kakvog stradanja", poručio je Vučić.