latinica  ћирилица
29/08/2016 |  15:33 ⇒ 15:34 | Autor: SRNA

Čavušoglu: Posjeta poslanika Indžirliku zavisi od Vlade Njemačke

Dozvola Turske poslanicima njemačkog Bundestaga da posjete vazdušnu bazu "Indžirlik" zavisiće od distanciranja njemačke Vlade od rezolucije kojom je masakr nad Јermenima 1915. godine okarakterisan kao genocid, rekao je danas turski ministar spoljnih posliva Mevlut Čavušoglu.
Mevlut Čavušoglu (Foto: East News) -
Mevlut Čavušoglu (Foto: East News)

"Sve zavisi od koraka koje će preduzeti Njemačka. Ukoliko preduzme neophodne korake omogućićemo posjetu", izjavio je Čavušoglu.

On je naglasio da, nažalost, mora da kaže da onima koji se na nepošten način miješaju i manipulišu istorijom Turske ne može biti omogućena posjeta.

Zvaničnici turskog Ministarstva spoljnih poslova istakli su da "neophodni koraci" znače da se njemačka Vlada distancira od rezolucije usvojene u parlamentu i da iznese jasan stav da je ne podržava.

Turska je u znak negodovanja zbog rezolucije usvojene u junu u Bundestagu kojom je masakr snaga Otomanskog carstva nad Јermenima okarakterisan kao genocid uskratila pristup poslanicima njemačkog parlamenta u bazu "Indžirlik" nedaleko od granice sa Sirijom.

U bazi "Indžirlik" raspoređeno je šest njemačkih izviđačkih aviona i tanker za dopunu goriva radi podrške u udarima koaliocionih snaga na "Islamsku državu". Pojedini poslanici su zaprijetili da će okončati vojnu misiju ukoliko im Ankara ne dozvoli pristup bazi.