latinica  ћирилица
29/08/2016 |  21:02 ⇒ 21:03 | Autor: SRNA

Rajter: EU gazi ljudska prava Srba na Kosovu

Advokat Aksel Rajter proslijedila je otvoreno pismo Misiji Euleksa na Kosovu i Metohiji kojim upozorava javnost i institucije da je sasvim sigurno da od novembra ove godine u toj misiji neće raditi nijedan Srbin.

"Zaposleni srpskog etničkog porijekla koji već dugo rade u Euleksu ta institucije je diskriminisala i neće im produžiti zaposlenje zbog toga što ne razumiju ili ne govore tečno albanski jezik, iako govore srpski i engleski", navedeno je u pismu dostavljenom Srni.

Rajterova precizira da su Srbi, pošto su saznali za ovu odluku, napisali molbu i dostavili je šefu Euleksa i relevantnim službenicima ukazujući na svoju zabrinutost povezanu s ovom odlukom, sa jakim argumentima protiv te odluke i posljedicama koje će ona prouzrokovati.

"Nakon što su zatražili od šefa misije da razmotri odluku, podnosioci molbe su bili razočarani kada su saznali da je podržao diskriminaciju", pojašnjava ona.

Rajterova upozorava da je "situacija postala još mnogo gora" kada su zaposleni kosovski Srbi zatražili od misije da riješi spor arbitražom, kao što je to predviđeno u njihovim ugovorima.

"Euleks je odbio njihovo ugovorno pravo na arbitražu tvrdeći da je iznad i da ne podliježe zakonima i Ustavu Kosova", navodi Rajterova.

Rajterova, koja je advokat podnosilaca predstavke i član Briselske advokatske komore u Belgiji, kaže da je odbijanje misije da se suoči sa nezavisnim i nepristrasnim tribunalom kukavičluk.

"To je nečuveni primer nekažnjivosti na Kosovu da Euleks redovno izdaje osuđujuće izvještaje. Baveći se advokaturom, iz samog srca Evropske unije, uznemireni smo što možemo da vidimo da Euleks, koji je misija Evropske unije, gazi ljudska prava na ovaj način" napisala je ona.