latinica  ћирилица
29/08/2016 |  21:11 | Autor: Agencije

Oliver Stoun: Kenedija je ubio neko iz njegovog tima

DŽona F. Kenedija 1963. je ubio neko iz njegovog tima, sudeći prema priznanju datom filmskom reditelju Oliveru Stounu.
Ubistvo Kenedija   (Foto: Wikimedia Commons) -
Ubistvo Kenedija (Foto: Wikimedia Commons)

Nakon što je snimio film "ЈFK" koji je prihvatio i teorije zavjere o ubistvu, Stouna je kontaktirao čovjek koji je tvrdio da je bivši član obezbjeđenja predsjednika.

Umirući od raka, on je želio da otkrije tajnu koju je dotad rekao samo svom sinu - da je u predsjednika pucao neko iz njegovog tima.

Dao je samo šifrovano ime "Ron" u seriji tajanstvenih pismima prije nego što su se susreli, piše Dejli mejl.

Stoun tvrdi da je bio sumnjičav prema takvim tvrdnjama, budući da je bilo mnogih teorija zavjere od kada je Kenedi ubijen sa dva metka iz puške dok se vozio u otvorenoj limuzini po Dalasu u novembru 1963. godine.

Li Harvi Osvald je optužen da je pucao u predsjednika s šestog sprata skladišta knjiga škole u Teksasau da bi Osvalda dva dana kasnije ubio lokalni vlasnik noćnog kluba s vezama u podzemlju.

Od tada se postavlja pitanje da li je Osvald ispalio hice i - ako jeste - za koga je radio? Bilo je i naznaka da je najmanje jedan fatalni pucanj ispaljen s obližnjeg brežuljka.

Stoun (69) kaže da je "Ron" odagnao njegove sumnje. Kao bivšeg marinca u Vijetnamu, filmadžiju su uvjerili "vojna terminologija" i komplikovani detalji koje je opisao kao vrlo uverljive.

On je odlučio da razotkrije ispovijest Matu Zoleru Seicu, autoru knjige koja će uskoro biti objavljena, Oskarom nagrađenom scenaristi i reditelju koji je radio "Platun" o traumama vijetnamskog rata.

Upitan zašto je Stoun čekao dosad, Seic kaže:"Mislim da je to zato što mi vjeruje i što su sada obojica, i otac i sin, već neko vrijeme mrtvi".

- Niko nikada nije čuo tu priču. Јa sam prva osoba - kazao je.

Knjiga se bavi Stounovim sjećanjem na "Rona". U jednom pasusu on kaže da nije imao nikakve skrivene motive.

- Došao je do mene sa serijom čudnih pisama koja su slana preko poštankih pretinaca. Sve bi išlo u poštanske pretince i on ih je locirao kao pisma iz daleka, s Bermuda - naveo je.

- Scenario je vrlo vjerovatan. To je način na koji bih ja to uradio da sam planirao da uradim nešto slično - kaže autor knjige.

Stoun se prisjeća susreta u hotelu u Ročesteru:"On je rekao da ne želi novac ili priznanje. Rekao je nešto kao: Želim da znaš da to radim zbog svoje savjesti".

- Ubiješ predsjednika, a zadužen si za njegovu bezbjednost. I ako su snajper ili snajperi koji ubijaju predsjednika sakriveni među momcima koji su zaduženi da ga štite, onima koji nemaju nikakva saznanja o toj namjeri... Ima tu mnogo logike - rekao je.

Knjiga pod nazivom "Iskustvo Olivera Stouna" će biti objavljena 13. septembra.