latinica  ћирилица
30/08/2016 |  08:17 ⇒ 08:55 | Autor: RTRS

Brazilska policija ispalila suzavac na pristalice Rusefove (FOTO)

Brazilski predsjednik Dilma Rusef odlučno je branila svoje postupke dok je obavljala dužnost šefa države i upozorila senatore da bi njena smjena nanijela štetu demokratiji.
Protesti u Sao Paolu (foto: oglobo.globo.com) -
Protesti u Sao Paolu (foto: oglobo.globo.com)

Rusef, koja je suspendovana od maja, govorila je u Senatu 30 minuta o procesu impičmenta, odnosno smjene predsjednika države, povodom optužbi da je prekršila zakone o budžetu.

Ona je potom odgovarala na pitanja senatora duže od 14 sati, a sastanak je završen neposredno prije ponoći po lokalnom vremenu, prenio je AP.

Senat bi danas trebalo da pokrene proceduru završnog glasanja o tome da li ona treba da bude smijenjena sa položaja.

Opozicioni senatori tvrde da je ona prekršila zakone o fiskalnoj odgovornosti jer je prikrivala rupe u federalnom budžetu. Oni smatraju da je to podstaklo recesiju i inflaciju od deset procenata te da je dovelo do svakodnevnih otpuštanja.

Rusef je odbacila optužbe i rekla da nije prekršila nikakve zakone, napominjući da su prethodni predsjednici preduzimali slične fiskalne mjere.

Protesti u Sao Paolu (foto: oglobo.globo.com)

Ona je rekla da je bila primorana da donese teške odluke u vezi sa budžetom zbog pada prihoda i odbijanja njenih protivnika u Kongresu da sarađuju.

Rusef je dodala da je proces impičmenta već nanio štetu ekonomiji i za to optužila opoziciju, koja smatra da ona mora biti smijenjena da bi se poboljšala finansijska klima.

"Znam da će me osuditi, ali moja savjest je mirna. Nisam počinila krivično djelo", rekla je ona senatorima.

Za njenu smjenu potrebni su glasovi najmanje 54 od 81 senatora. Lokalni mediji prenose da je minimum glasova već osiguran, dok se 18 senatora protivi smjeni, a 11 je neodlučno.

U međuvremenu, policija u Sao Paulu je ispalila suzavac na demonstrante koji su izašli na ulicu da bi izrazili podršku suspendovanoj predsjednici Brazila Dilmi Rusef.

Pristalice Rusefove, okupili su se na glavnoj aveniji u Sao Paulu sa transparentima protiv Mišela Temera, potpredsjednika Brazila koji obavlja funkciju šefa države otkad je Rusefova suspendovana u maju do konačne odluke o tome da li će biti opozvana, prenijela je agencija AP.

Demonstranti su podigli barikade ispred kordona interventne policije, u vidu zapaljenih predmeta.

Protesti u znak podrške Rusefovoj su organizovani u još nekoliko brazilskih gradova, uključujući prestonicu Braziliju, gdje Senat već četvrti dan zasjeda o njenoj smjeni.

Izvor: Srna/Tanjug