latinica  ћирилица
30/08/2016 |  12:10 ⇒ 12:36 | Autor: B92

Britanac prepoznao sina na snimku ID: Bio je normalno dijete

ID je objavila snimak na kojem su prikazana petorica dječaka kako ubijaju kurdske vojnike, a jedan Britanac prepoznao je svog sina među njima.
Britanac prepoznao sina na snimku ID - Foto: Screenshot/YouTube
Britanac prepoznao sina na snimku IDFoto: Screenshot/YouTube

Britanac, koji je želio da ostane anoniman iz bezbjednosnih razloga, rekao je medijima da je na snimku prepoznao svog trinaestogodišnjeg sina DŽodžoa, kog nije vidio tri godine.

On je izjavio da je sina dobio sa jednom od najtraženijih teroristkinja Sali DŽons 2004. godine, sa kojom se nedugo poslije rođenja djeteta rastao.

Naveo je i da je DŽonsonova prešla u islam, te se 2013. godine udala za regruta Islamske države i zajedno sa njim i djetetom otišla u Siriju. Vjeruje se da je suprug DŽonsonove poginuo u napadu dronom prošle godine.

Otac dječaka rekao je da je ostao užasnut kada je vidio svoje dijete kako pištoljem ubija kurdskog vojnika u narandžastom odijelu. On je dodao da je dječak, kada ga je posljednji put vidio, izgledao normalno, ali da mu je "majka isprala mozak".

Sali DŽons sada živi pod imenom Sakinah Husein i regrutovala je dejvojke koje žele da postanu džihadističke mlade. Ona je na Tviteru objavljivala prijetnje terorističkim napadima u Londonu.

Islamska država nedavno je objavila snimak na kojem su prikazana petorica dječaka, među kojima je jedan identifikovan kao Britanac, kako sprovode egzekuciju zatvorenika u Siriji.