latinica  ћирилица
30/08/2016 |  14:05 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

Zarazne bolesti u Srpskoj pod kontrolom

Zarazne bolesti “kvrgava koža“ i “plavi jezik“ su pod stalnom veterinarskom kontrolom i za sada nema širenja ovih bolesti na području Republike Srpske, zaključeno je na sastanku koji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić organizovao danas sa predstavnicima više republičkih organa i institucija.
Saopštenje - Sastanak republičkih institucija - Foto: RTRS
Saopštenje - Sastanak republičkih institucijaFoto: RTRS

Na sastanku kome su prisustvovali predstavnici Republičke uprave za inspekcijske poslove, ЈU Veterinarskog instituta Republike Srpske “Dr Vaso Butozan“, Poljoprivrednog instituta RS i resornog Ministarstva, zaključeno je da je bolest “plavog jezika“ ograničena na dva domaćinstva na području Foče, te na području Nevesinja, da se radi o malom broju oboljelih životinja i da bolest nije eskalirala. Svi republički organi i institucije su u svakodnevnom kontaktu i preduzete su mjere da se ova bolest ne širi.

Kada je u pitanju “kvrgava koža“, postojala je samo jedna sumnja da se radi o ovoj bolesti na području Gacka, ali je i ta sumnja, nakon nalaza iz Instituta “Dr Vaso Butozan“, otklonjena.

Na sastanku je razgovarano i o nedavnoj kontroli ruskih fitosanitarnih inspektora u BiH. Konstatovano je da institucije Republike Srpske još uvijek nisu dobile zvanični izvještaj ruske inspekcije, te da će po prijemu konkretnih primjedbi, adekvatno i brzo reagovati.