latinica  ћирилица
30/08/2016 |  18:09 ⇒ 18:10 | Autor: B92

Ruski paraolimpijci podnijeli žalbu na suspenziju

Više od 100 ruskih sportista podnijelo je pojedinačne žalbe Medžđunarodnom paraolimpijskom komitetu na suspenziju sa predstojećih Igara u Rio de Žaneiru.
Olimpijski i Paraolimpijski komitet Rusije - Foto: AP
Olimpijski i Paraolimpijski komitet RusijeFoto: AP

Sud za Sportsku arbitražu je prošle nedjelje odbio žalbu Paraolimpijskog komiteta Rusije na suspenziju kojom su sportisti kažnjeni početkom meseca zbog navodnog sistemskog dopinga koji je navodno pomagala i prikrivala država.

"Više od 100 sportista od ukupno 266 kandidata, osim u ekipinim sportovima za Paraolimpijske igre u Riju, podnijeli su pojedinačne tužbe", rekao je prvi potpredsednik RPC Pavel Rožkov, prenijela je agencija TAS.

U izvještaju Svetske antidoping agencije navodi se da je među pozitivnim doping testovima, između 2012. i 2015. godine, bilo i 35 uzoraka ruskih paraolimpijaca.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je prošle nedjelje da je zabrana učešća ruskim paraolimpijcima na predstojećim Paraolimijskim igrama u Rio de Žaneiru "nemoralna i nehumana".

On je naveo da će Rusija organizovati posebno takmičenje za svoje paraolimpijce, a osvajači medalja će dobiti iste nagrade koje bi dobili za uspjehe u Riju.

Paraolimpijske igre održaće se od 7. do 18. septembra u Rio de Žaneiru.