latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:31 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Salkić očekuje da OHR zabrani referendum (VIDEO)

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić sastao se u Banjaluci sa 10-tak veterana tzv. Armije BiH.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Sastanku su prisustvovali potpredsjednica Federacije Meliha Mahmutbegović i federalni ministar boraca Salko Bukvarević.

Glavna tema sastanaka bili su povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku i najavljeni referendum o Danu Republike.

Salkić je, nakon sastanaka, izjavio da su ambasadori PIK-a juče, kako je naveo, utvrdili dijagnozu "da je najavljeni referendum antidejtonski i neustavan".

Potpredsjednik Srpske je istakao da je sada "na potezu OHR od kojeg očekuje da upotrijebi sve svoje nadležnosti da zabrani održavanje referenduma".

Ubjeđen je da referenduma neće biti. Na pitanje zašto se građanima Republike Srpske osporava pravo na referendum i zašto ga bošnjački političari izjednačavaju sa pozivom na rat, Salkić je izbjegao odgovor, tvrdeći da je Republika Srpska netolerantna.

Potpredsjednica FBiH Meliha Mahmutbegović izjavila je nakon sastanaka da je u Hrvatskoj i BiH prisutna oštra retorika koja ne doprinosi procesu pomirenja, a da je sve to u funkciji predizborne kampanje.

Da sastanak Salkića sa veteranima tzv. Armije BiH i federalnim zvaničnicima ne prođe bez skandaloznih izjava pobrinuo se Šerif Patković, ispred Koordinacije koja okuplja bošnjačke ratne veterane.

Patković je novinarima u Banjaluci, ispred institucija Republike Srpske, izjavio "da se ponosi svakim vojnikom tzv. Armije BiH, jer za razliku od vojnika VRS, oni, kako tvrdi, nisu činili zločine i genocid", istovremeno pozivajući predsjednika BORS-a Milomira Savčića na razgovor.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske u izjavi za RTRS rekao je da "sve dok jedna strana, u ovom slučaju bošnjačka, bude isključiva kada su u pitanju događaji iz rata, u BiH se neće moći razgovarati o toleranciji i razumijevanju".

Pozvao je boračke organizicije iz FBiH da omoguće obilježavanje stradanja Srba i vojnika ЈNA na teritoriji ovog entiteta. A da je Republika Srpska tolerantna, dokazuje kaže i činjenica, da ovakav sastanak u ovom sastavu održao u Banjaluci, dodajući da nije siguran da bi Srbi tako nešto mogli da organizuju u gradovima FBiH.