latinica  ћирилица
01/09/2016 |  11:29 | Autor: RTS

Čeferin: Regionalna liga dobra ideja

Najveći favorit za novog predsjednika Evropske fudbalske unije Slovenac Aleksander Čeferin rekao je da su neophodne promjene u UEFA i nove ideje koje bi unaprijedile fudbal, ža šta ima plan, ali i obećao još jaču borbu protiv namještanja utakmica, huliganizma i miješanja politike.
Aleksandar Čeferin - Foto: RTS
Aleksandar ČeferinFoto: RTS

Ugledni advokat i predsjednik FS Slovenije u trci za prvog čovjeka UEFA ima konkurente u Mihaelu van Pragu iz Holandije i Špancu Mariji Viljaru, ali prema procjenama ima podršku od čak 30 članica UEFA uoči Kongresa u Atini 14. septembra.

"Teško je reći šta će biti u Atini, za sada izgleda sve dobro. Podrška koju imam je iskrena i u njoj nema nikakvog interesa. Izbori su tajni i sve je moguće. Bitno mi je da sam novi kandidat u UEFA i nemam šta da ponudim za protivuslugu. Ostalu dvojicu kandidata javno su podržali do sada samo njihovi savezi", rekao je Čeferin u intervjuu agenciji Anadolija.

Čeferin ima prednost u odnosu na konkurente jer je spreman da sprovede reforme, dovede mlađe ljude i unaprijedi najveću evropsku fudbalsku organizaciju.

"Neophodne su promjene i nove ideje u FIFA i UEFA, mlađi ljudi... Teško je da neko ko je tamo proveo 10 ili 20 godina izuzetno spreman za reforme. Prednost je što sam mlađi, imam nove ideje, a podržavaju me Savezi iz apsolutno svih dijelova Evrope. Fudbal je potrebno jedinstvo, a ne da dvije velike zemlje ratuju ko će preuzeti UEFA", istakao je Čeferin, uz konstataciju da lakše može da razumije probleme "malih" Saveza jer dolazi iz jednog takvog. On smatra da može u kratkom roku da vrati povjerenje javnosti u UEFA poslije skandala i suspenzije bivšeg predsjednika Mišela Platinija zbog sumnjive isplate sa Јozefom Blaterom od dva miliona švajcarskih franaka.

"Platini je puno napravio za "male" Saveze i bio dobar predsjednik UEFA. Slika u medijima, pogotovo oko UEFA, je pretjerana jer nije korumpirana organizacija. UEFA je dobra i kvalitetna organizacija sa potrebom da se neke stvari mijenjaju i onemoguće da se događaju kao u prošlosti".

Prema njegovim riječima nikada neće dopustiti da se napravi zatvorena Superliga za najveće evropske klubove, čija je ideja najbogatijih.

Što se tiče reprezentativnog fudbala, Čeferin smtra da je sistem od 24 selekcije na Evropskom prvenstvu dobra opcija.

"Svidio mi se novi format, iako je dugo takmičenje. "Mali" su imali više mogućnosti da se plasiraju i sa finansijskog aspekta dobar potez za UEFA. Ipak, nikada se ne zna šta može da se desi u budućnosti". On je obećao odlučniju borbu protiv kladioničarske mafije i borbe protiv huliganizma, poručivši da je potrebno da se napravi odjeljenje za zaštitu fudbala.

"To je bolest svjetskog fudbala. Moramo više da bavimo i sigurnosnim aspektom jer je situacija u Evropi sve gora. Represija nije jedini sredstvo u borbi sa huliganizmom. U cijeloj priči neophodna je saradnja policije i svih zemalja, kako bismo bili uspješni, ne možemo samo UEFA da riješi taj problem. Potreban i rad na promociji protiv rasizma i nacionalizma u svih 55 zemalja članica UEFA", govori Čeferin.

Na pitanje može li UEFA u potpunosti da izbaci politiku iz fudbala, odgovorio je: "Moramo što više možemo. Ipak, politika je dio našeg života i niko ne može da misli da je fudbal izolovan. Direktni uticaj politike u fudbalu je nešto protiv čega se moramo boriti i mislim da do sada dosta dobro radimo", rekao je Čeferin.

On smatra da odlična ideja o formiranju regionalne lige, u kojoj bi učestvovali klubovi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, iako postoji otpor navijačkih grupa.

"Razgovarali smo o regionalnoj ligi i ona ne bi bila umjesto nacionalnih liga. Za sada je samo ideja. Oni klubovi koji ne prođu u evropskim takmičenjima do nove godine, od tada bi igrali regionalnu ligu i kao nagrada bio bi ulazak u Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Bio bi interes klubovima da igraju u tom takmičenju, svi smo protiv toga što se događalo u košarci, kada se regionalna liga igrala umjesto nacionalnih. To bi uništilo nacionalne fudbalske lige u regionu. Mislim da naša ideja nije loša, ali mora da bude u organizaciji UEFA".

Za kraj, Čeferin je dodao da je Brazilac Ronaldo po njegovom mišljenju najbolji fudbaler svih vremena, a trener Karlo Ančeloti.