latinica  ћирилица
01/09/2016 |  12:51 | Autor: SRNA

Malešević: U prvim razredima 400 učenika manje

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je ove godine u prve razrede u Srpskoj upisano 400 učenika manje nego prošle godine.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

"To je jedna prosječna škola i svake godine se broj upisanih učenika smanjuje, što izaziva dodatne probleme kada je riječ o tehnološkim viškovima i zaposlenju novih, mladih ljudi", rekao je Malešević u Banjaluci.

On je naveo da je nastava danas počela u većini škola, osim u tri osnovne - "Sveti Sava" u Doboju, "Sveti Sava" u Loparama i "Petar Petrović Njegoš" u Berkovićima, te Srednjoj školi u Vlasenici, gdje su u toku građevinski radovi i adaptacija.

Kada je riječ o udžbenicima, Malešević je naveo da je dobio informaciju od Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva da su knjižare opremljene svim potrebnim udžbenicima.

"Postoje mali problemi sa udžbenicima za srednju školu, ali imamo obećanje da će udžbenici stići sljedeće sedmice", rekao je Malešević, prije priredbe povodom početka nove školske godine u banjalučkoj Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski".

Malešević je svim učenicima poželio srećan i uspješan početak nove školske godine i poručio učiteljima, nastavnicima i profesorima da je potrebno da se maksimalno angažuju da školarce što bolje pripreme za život.

Direktor Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" Dušan Mišljenović rekao je da je u ovu školu upisano 117, a u sve banjalučke škole ukupno 1.917 pravčića, kao i prošle godine.

"To je ohrabrujući podatak, s obzirom na to da smo prethodnih godina imali lagani pad broja upisanih prvačića", naveo je Mišljenović.

On je istakao da plan i program prema kojem nastavnici rade u ovoj školi nije krut, te je dozvoljeno mijenjanje i dopunjavanje jer i resorno ministarstvo inicira prosvjetne radnike da predlažu što kvalitetnija rješenja.

"Određenih promjena ima u srpskom jeziku, a očekujemo još promjena, naročito kada je riječ o nastavi istorije i geografije", naveo je Mišljenović.