latinica  ћирилица
01/09/2016 |  12:55 | Autor: SRNA

Zavet otadžbini: Beograd da obezbijedi garancije za Mladićevo liječenje

Članovi Udruženja "Zavet otadžbini" apelovali su na Vladu Srbije da hitno obezbijedi garancije za puštanje na slobodu generala Ratka Mladića iz haškog pritvora, radi odgovarajućeg liječenja.
Ratko Mladić - Foto: RTRS
Ratko MladićFoto: RTRS

"Bolesnom čovjeku svugđe u svijetu se ne sudi, dok ne ozdravi. Tako je po svim pravima, od rimskog do današnjih. Takav princip preuzele su sve važeće međunarodne konvencije", navodi se u saopštenju i dodaje da se u predmetu generala Mladića pred Haškim tribunalom taj princip ne poštuje.

Iz ovog udruženja podsjećaju da je Mladić u Srbiji uhapšen i prisilno isporučen Haškom tribunalu, iako je bolestan, te da je sudski proces protiv njega počeo je u Hagu, iako je bio očigledno bolestan.

U saopštenju se navodi da su iscrpljujuće sudske sjednice doprinijele pogoršanju zdravlja generala Mladića, iako su se ljekari trudili da ga "održe u podnošljivom zdravstvenom stanju".

"Kada se završio dokazni proces, u očekivanju presude koja je veoma neizvjesna, pustili su ga `niz vodu` u red onih /Đukić, Tolimir, Milošević, Talić/, koji su umrli od bolesti od koje u pritvorskoj jedinici umiru samo Srbi", navodi se u saopštenju.