latinica  ћирилица
01/09/2016 |  13:20 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Komisija za provođenje referenduma "tuži" CIK Sudu BiH

Shodno Poslovniku o radu Republičke komisije za sprovođenje referenduma, Republička komisija za sprovođenje referenduma danas je održala hitnu korespodentnu, telefonsku, sjednicu na kojoj je raspravljala novonastalu situaciju oko još nepravosnažne Odluke CIK-a BiH o našem zahtjevu za dostavljanje Izvoda iz centralnog biračkog spiska, saopšteno je iz Komisije.
Republička komisija za sprovođenje referenduma - Foto: RTRS
Republička komisija za sprovođenje referendumaFoto: RTRS

Republička komisija za sprovođenje referenduma nije dobila odgovor od Centralne izborne komisije BiH, u vezi sa našim Zahtjevom za dostavljanje izvoda iz Centralnog biračkog spiska, ali smo putem medija informisani da je naš zahtjev odbijen.

Kako je navedeno u saopštenju, Republička komisija očekuje da bude zvanično obavještena o stavu Centralne izborne komisije po ovom pitanju, kako bi se detaljnije upoznala o razlozima odbijanja.

I dalje smatraju da nije postojao zakonski osnov da se ne udovolji njihovom zahtjevu jer Izborni zakon BiH jasno precizira obavezu dostavljanja Izvoda iz centralnog biračkog spiska.

U saopštenju navode da će "nastaviti da koristi sva dozvoljena pravna sredstva, i da će uputiti apelaciju Sudu BiH zbog grubog kršenja Zakona od strane CIK-a BiH".

"Možemo konstatovati da se Centralna izborna komisija od jednog profesionalnog i stručnog tijela pretvorila u politički organ koji, nažalost, ključne odluke kao i ovu donosi preglasavanjem", navedeno je u saopštesu koje je potpisao predsjednik Republičke komisije Siniša Karan.