latinica  ћирилица
01/09/2016 |  13:42 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Borenović: Odluka CIK-a neosnovana i nedopuštena

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je odluka Centralne izborne komisije BiH da organima Republike Srpske ne ustupi biračke spiskove za potrebe provođenja referenduma o Danu Republike neosnovana i nedopuštena i izrazio očekivanje da će ova tehnička stvar biti otklonjena.
Borenović - Foto: SRNA
BorenovićFoto: SRNA

Borenović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da PDP očekuje da Republička komisija za sprovođenje referenduma uradi svoj dio posla i obezbijedi uslove da u Srpskoj 25. septembra bude proveden referendum.

On je istakao da nema nijednog razloga za odgađanje referenduma o Danu Republike zato što je tu odluku donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, građani 25. septembra treba mirne glave i mudro da izađu na referendum i daju odgovor na jednostavno referendumsko pitanje koje nikoga ne vrijeđa i ne spori ništa.

"PDP je spreman da nakon referenduma, koji treba da bude praznik demokratskog prava Srpske, sjednemo i vidimo kako ćemo provesti odluku Ustavnog suda BiH, da promijenimo određena zakonska rješenja i donesemo zakon kojim bi poštovali sve institucije Republike Srpske i BiH", rekao je Borenović.

On navodi da bi tim zakonom trebalo definisati da je 9. januar dan kada Republika Srpska ima pravo da slavi svoj praznik.

PDP je dovoljno spremna i snažna da na predstojećim lokalnim izborima ostvari najbolji rezultat od postojanja stranke, poručuio je predsjednik stranke Branislav Borenović.

U PDP-u pozivaju sve strnake da se u kampanji suzdrže od bilo kakvog govora mržnje.

Sve stranke pozivaju da se u izbornoj trci takmiče isključivo programima, planovima i vizijama i da na taj način omoguće lokalnim zajednicama Srpske da se razvijaju.

U PDP-u je uoči početka zvanične kampanje održan i završni sastanak sa svim nosiocima lista i kandidatima za načelnike lokalnih zajednica.