latinica  ћирилица
01/09/2016 |  14:16 | Autor: SRNA

Porodice poginulih: Puna podrška održavanju referenduma

Skupština Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila dala je punu podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na aktivnostima za održavanje referenduma o Danu Republike.
Republičko udruženje porodica poginulih - Foto: RTRS
Republičko udruženje porodica poginulihFoto: RTRS

"Maksimalno podržavamo institucije Republike Srpske da u potpunosti istraju na održavanju referenduma o Danu Republike, koji je zakazan za 25. septembar", navodi se u zaključku sa radno-izvještajne Skupštine Organizacije, koja je održana 30. avgusta u Petrovu.

Predsjednik Organizacije Nedeljko Mitrović rekao je da je Skupština pozvala sve članove da u skladu sa svojim nacionalnim i patriotskim osjećanjima 25. septembra glasaju za to da se 9. januar slavi i obilježava kao Dan Republike.

"Potrebno je da članovi porodica poginulih glasaju za Dan Republike, jer su upravo njihovi članovi dali živote za Srpsku", istakao je Mitrović.

Kada je riječ o traženju nestalih lica iz Republike Srpske, Mitrović je rekao da Skupština traži od srpskih predstavnika u Institutu za nestala lica BiH da odgovornije djeluju, kako bi se riješila sudbina još 1.665 nestalih iz Republike Srpske.

"Skupština Republičke organizacije traži da se okonča reforma Instituta za nestala lica BiH, jer ova institucija nije odgovorila zadatku zbog kojeg je osnovana, a to je unapređenje procesa traženja nestalih u BiH", zaključio je Mitrović.

Kod spomen-krsta na Ozrenu 30. avgusta održana je centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, sa koje je ukazano da posljedice rata nisu izbrisane 21. novembrom 1995. godine kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum i da je Srpska nezadovoljna načinom na koji se tretiraju zločini počinjeni nad Srbima.

Nakon toga, u Domu kulture u Petrovu održana je radno-izvještajna sjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulkih boraca i nestalih civila.