latinica  ћирилица
01/09/2016 |  15:27 | Autor: SRNA

Tusk: Nema razgovora sa Londonom

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da neće biti razgovora sa Velikom Britanijom prije nego što London ne pokrene Član 50 Lisabonskog ugovora, navodeći da želi da "zaštiti interese" preostalih članica EU.
Donald Tusk  (Foto:heute.de) -
Donald Tusk (Foto:heute.de)

Tusk je naglasio da nakon izlaska Britanije iz EU, lideri evropskog bloka, koji se bez predstavnika Londona sastaju u Slovačkoj 16. septembra, moraju pažnju usmjeriti na "bezbjednost" i na druge probleme poput migrantske krize.

On je nakon razgovora sa premijerom Luskemburga Savijeom Betelom izjavio da će na samitu u Bratislavi biti razmatran život nakon izlaska Britanije iz EU, ali da neće biti razgovora o pregovaračkoj strategiji za buduće odnose sa Londonom.

"Naš stav je kristalno jasan. Neće biti pregovora prije pokretanja Člana 50. Ovaj princip nalazi se u sporazumima i tu je s razlogom kako bi se zaštitili interesi članica Unije koje žele da ostanu zajedno, a ne one koja je donijela odluku o izlasku", kazao je Tusk.

Tuskovi komentari objavljeni su i nakon izjave potpredsjednika Evropske komisije Fransa Timermansa, koji je napomenuo da bi britanski političari trebalo da se "presaberu" kada je riječ o njihovim zahtjevima poslije izlaska iz EU.

Britanski premijer Tereza Mej ranije je izjavila da neće pokretati Član 50, kojim se pokreće dvogodišnji proces izlaska iz EU, najranije do početka naredne godine.