latinica  ћирилица
01/09/2016 |  15:28 ⇒ 15:31 | Autor: RTRS

Inspektorat Srpske- mjere za realizaciju preporuka ruskih inspektora

U cilju realizacije preporuka koje je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije navela u izvještaju o posjeti BiH, Inspektorat Republike Srpske je već preduzeo mjere u dijelu svojih nadležnosti, kako bi što prije bila ukinuta privremena odluka o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusku Federaciju, saopšteno je iz Inspektorata.
Inspektorat Republike Srpske -
Inspektorat Republike Srpske

U dijelu preporuka koje se odnose na način čuvanja fitosanitarnih sertifikata donesen je akt kojim je strogo naloženo da se zaduženi obrasci fitosanitarnih sertifikata čuvaju zaključani u za to obezbijeđenim prostorima-sigurnosnim kasama, te je pokrenuta procedura nabavke istih za sve fitosanitarne inspektore u Republici Srpskoj.

Inspektorat je podnio Ministarstvu uprave i lokalne samourave Republike Srpske zahtjev za odobravanje izrade pečata za sve fitosanitarne inspektore, kako bi svaki inspektor zadužio pečata tačno određenog broja, za koji je odgovoran i kojeg je obavezan čuvati u sigurnosnim kasama. Na taj način će se omogućiti izdavanja fitosanitarnih sertifikata na terenu prilikom pregleda i utovara pošiljke.

Takođe, preduzete su i mjere u cilju ispunjavanja posebnih ruskih fitosanitarnih zahtjeva i dodatnog upoznavanja fitosanitarnih inspektora sa zakonskom regulativom Ruske federacije u ovoj oblasti. Svim fitosanitarnim inspektorima Republike Srpske dostavljeni su propisi kojima je u Ruskoj federaciji uređena ova oblast nadzora, saopšteno je iz Inspektorata.