latinica  ћирилица
01/09/2016 |  16:34 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

U Diviču kod Zvornika bošnjačka djeca nisu došla na nastavu (VIDEO)

Školsko zvono jutros je označilo početak nove školske godine u svim zvorničkim osnovnim i srednjim školama, a u školske klupe sjelo je 5.590 učenika, od toga 460 prvačića.
U Diviču kod Zvornika bošnjačka djeca nisu došla na nastavu - Foto: RTRS
U Diviču kod Zvornika bošnjačka djeca nisu došla na nastavuFoto: RTRS

Nastave nije bilo u područnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Diviču, koju pohađa 15 učenika bošnjačke nacionalnosti, jer su roditelji odlučili da danas bojkotuju nastavu. 

Umjesto učenika, mjesta u školskim klupama područne osnovne škole u Diviču popunili su njihovi roditelji. Organizovan je sastanak roditelja sa direktorom škole, ali i poslanikom SDA u Parlamentu Republike Srpske Nedimom Čivićem.

Radomir Petrović, direktor OŠ "Sveti Sava" Zvornik, kaže da će roditelji bošnjačke djece djecu uputiti na nastavu pod uslovom da se u dnevnik upisuje naziv bosanski jezik. Petrović ističe da je to suprotno odluci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ti roditelji nisu željeli pred našu kameru. Epilog sastanka je da će djeca od sutra krenuti u školu, a da će se pitanje naziva jezika rješavati u narednom periodu.

Čivić kaže da su odlučili da od sutra i djeca u Diviču idu na nastavu, te da će "ovdje uredno učiti bosanski jezik i raditi po nastavnom programu Tuzlanskog kantona".

U gradskoj upravi žale zbog bojkota i ističu da su djeca žrtve neusklađenih političkih stavova na nivou BiH.

ZOoran Stevanović, v.d. gradonačelnika Zvornika, kaže da mu je žao što ti roditelji i Bošnjaci na ovim prostorima to poručuju bojkotujući nastavu. Očekuje da će se vrlo brzo iznaći neko rješenje.

Bojkotu nastave jutros se nisu priključili Bošnjaci iz Križevića, Kamenice, Kula Grada, Snagova i Liplja, koji su nastavu bojkotovali na početku prošle školske godine.