latinica  ћирилица
04/09/2016 |  11:08 ⇒ 18:32 | Autor: SRNA

Galijašević: Јedna od aktivnosti operacije "Vrelina" nasilne akcije i terorizam

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević tvrdi da se na teritoriji Republike Srpske i Srbije izvodi obavještajna operacija "Vrelina" u kojoj učestvuje Obavještajno-bezbjedosna agencija BiH, a koja podrazumijeva širok spektar aktivnosti od prikupljanja i distribucije podataka važnih za bezbjednost regiona i susjednih zemalja do planiranja nasilnih akcija i terorizma.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

U autorskom tekstu za portal "Poligraf.njuz", Galijašević navodi da je vrijeme kulminacije u nasilnim metodama locirano za "kasnu jesen – ranu zimu", tačnije za period poslije lokalnih izbora u BiH.

"Operacija podrazumijeva široka područja aktivnosti koje sprovode obavještajna i paraobavještajna tijela i organizacije /službe, agencije, nevladine organizacije, neformalne radikalne i ekstremne grupe, pojedinci-saradnici sa iskustvom/ kako bi svog političkog upravitelja i korisnika /SDA, Bakira Izetbegovića, formalne i neformalne komandante, prividne koordinatore i donosioce odluka u pojedinim ambasadama u Sarajevu/ snabdijeli obavještajnim proizvodima u vezi sa situacijom i stanjem koje se kreira", naveo je Galijašević.

On tvrdi da je planirano sedam aktivnosti OBA i pomoćnih struktura u realizaciji obavještajne operacije "Vrelina", a to su planiranje i usmjeravanje, prikupljanje informacija, obrada i korištenje, analiza i produkcija, stavljanje na raspolaganje, ocjena, korelacija i naredba o dejstvu i preduzimanje agresivnih akcija i primjena nasilnih metoda.

Galijašević kaže da je britanska tajna služba napravila jedinu tajnu službu u BiH - OBA, na čijem čelu se nešto više od godinu dana nalazi Osman Mehmedagić zvani Osmica, za koga tvrdi, da je notorni islamista, pripadnik tajne policije AID, osoba iz najužeg obezbjeđenja Alije Izetbegovića koja je povezana sa zločinima nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

"Nakon imenovanja novog direktora Obe, britanske službe su pojačale djelovanje, i revoltirani što im nije pošlo za rukom da sruše vlast SNSD-a u Banjaluci, pokrenuli su takozvanu rezoluciju o Srebrenici koju su pokušali progurati u Savjetu bezbjednosti UN, a kada im to nije pošlo za rukom, organizovali su, sa službama u Sarajevu, pokušaj linčovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića", tvrdi Galijašević.

On dodaje da su uslijedili i teroristički napadi u Zvorniku i Sarajevu, te napad u tunelu "Salakovac" kod Mostara na generala Oružanih snaga BiH Antu Јeleča.

"Napad na Vučića u Srebrenici je predstavljao najvažniji događaj u prošloj godini - to je bio i napad na Srbiju, pokušaj njenog ponižavanja i izazivanja haosa koji bi proizveo novu ustavnu poziciju Srebrenice, a time i urušio Dejtonski mirovni sporazum i oslabio Republiku Srpsku", navodi Galijašević.

On kaže da "svi koji žele srušiti Republiku Srpsku znaju da je to teško uraditi dok je Milorad Dodik njen predsjednik", te da je danas povod njegovom rušenju priča o Ustavnom sudu, pravosuđu i odluci o organizovanju referenduma o Danu Republike, a da nije to bilo bi nešto drugo.

"Predsjednik Dodik zaista vrši udar na politički i ustavni poredak, ali na ustavni poredak islamske republike BiH, kao što je njegova politika udar na program Islamske države i Al kaide - vehabija i Muslimanskog bratstva", navodi Galijašević.

Prema njegovim riječima, Dodik ne uvažava geopolitičke principe i ideju Zelene transverzale - ne poštuje osnove političkog testamenta Alije Izetbegovića iskazanog u programu "Islamske deklaracije".

"Njegova čvrstina, hrabrost i vizija, iritiraju Amerikance - njima trebaju poslušni pa je `referendum` sada alibi zlonamjernim anglo-američkim politikama u BiH da žestoko napadnu Republiku Srpsku, njene institucije, društvo u cijelini i srpski narod", navodi Galijašević.

On navodi da radikalne grupe, potpuno neometene, djeluju, kao paralelni svijet koji uključuje u sebe sve više frustriranih, neobrazovanih i besperspektivnih muslimana.

"Na svakom koraku svjedoci smo politički motivisane uzdržanosti i oklijevanja da se primjenjuju standardne i propisane bezbjednosne procedure, te stoga na ratištima Sirije i Iraka iz BiH učestvuje 400 džihad ratnika, a sa Kosova više od 300", kaže Galijašević.

On smata da OBA, zbog svojih "prljavih operacija", nema vremena time da se bavi i tako "brutalno i jasno ruši dejtonsko ustavno uređenje i mir i stabilnost zemlje i okruženja".