X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/09/2016 |  19:17 | Izvor: TANЈUG

Dvije mačke izvučene ispod ruševina 16 dana poslije zemljotresa (FOTO)

Dvije mačke izvučene su ispod ruševina više od dvije nedjelje poslije katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio središnji deo Italije odnijevši skoro 300 života, saopštili su zvaničnici, javlja AFP.
Zemljotres u Italiji, arhiv (Foto: epa/Cristiano Chiodi) -
Zemljotres u Italiji, arhiv (Foto: epa/Cristiano Chiodi)

U gradiću Amatriče, najpogođenijem zemljotresom koji je zatresao Italiju 24. avgusta, vatrogasci su spasli mačka Pjetra nakon što su njegovi vlasnici, koji su se vratili po svoje stvari, čuli njegovo slabašno mjaukanje.

Dehidriran i iscrpljen, mačak je odvezen u veterinarsku službu na zbrinjavanje.

U međuvremenu, u obližnjem seocetu Ilika, iz ruševina kuće izvučena je još jedna mačka, po imenu Đorđijana, čiji su vlasnici poginuli u zemljotresu, ali su njihove ćerke, koje su preživjele, zatražile od humanitarne organizacije "Oipa" da potraži njihove tri mačke.

Nakon niza neuspjelih pokušaja, volonteri iz "Oipe", koji su ostavljali hranu i dozivali mačke, bili su iznenađeni kada su napokon čulli jedva čujno mjaukanje.

Vatrogasci su iz ruševina uspjeli da oslobode Đorđijanu, takođe iznemoglu i dehidriranu, ali živu.

Prošle nedjelje je spasen i zlatni retriver koji se odaziva na ime Romeo, a koga su spasioci živog izvukli iz ruševina kuće njegovih vlasnika u selu San Lorenco a Flavijano, više od devet dana nakon što su vlasnici odustali od potrage za njim misleći da je mrtav.