latinica  ћирилица
12/09/2016 |  18:21 ⇒ 13/09/2016 | 19:27 | Autor: RTRS

Film "Djeca" sutra u Evropskom parlamentu (VIDEO)

U Evropskom parlamentu u Strazburu sutra će biti prikazan dokumentarni film "Djeca" autora Denisa Bojića, u produkciji RTRS-a.
Film RTRS-a "Djeca" - Foto: RTRS
Film RTRS-a "Djeca"Foto: RTRS

Nakon brojnih učešća na filmskim festivalima i nagrade "Zlatni vitez" za najbolji dugometražni dokumentarni film, projekcija u Evropskom parlamentu još jedan je pokazatelj da film nosi univerzalnu i snažnu poruku o stradanju Srba.

Prikazivanje filma Djeca na najvišem mogućem institucionalnom nivou jasan je pokazatelj da u evropskom parlamentu Republika Srpska ima prijatelje koji žele da se čuje glas i vide razmjere srpskog stradanja. Poziv evropskih parlamentarca predstavlja i znak da je Radio-televizija Republike Srpske uradila dobar posao, jer ovo je prvi put da se Јavni servis Republike Srpske na ovakav način prezentuje u Evropskom parlamnetu.

"Јako je važno za francuski narod i evrospke parlamentarce u Strazburu da vide film jer je ovo zaista važna tema. Osim toga, veoma ponosno branimo suverenost Republike Srpske", istakao je Eduar Feran, potpredsjednik poslaničke grupe Evropa nacija i sloboda u Evropskom parlamentu.

Koliko je plasiranje sadržaja u srcu Evrope važno svjedoči kontroverzna, nedavno održana izložba hrvatskih parlamenaraca o Alojziju Stepincu. Kako BiH nije članica Evrospke Unije ,organziovanje projekcije filma "Djeca" je bilo uveliko teže pa je samim tim i njen značaj veći. Režiser filma ističe da je ovo medijski događaj od izuzetnog značaja ne samo za Republiku Srpsku već i za srpski narod u cjelini.

Sutra će u okviru konferencije u EU parlamentu govoriti šef poslaničke grupe Nacionalnog Fronta Eduar Feran, izaslanik parlamentarne grupe Evropa nacija i sloboda za BiH i Kosovo Dominik Bild, profesor Nenad Krstić i režiser filma Denis Bojić.

U organizaciji poslaničke grupe u Evropskom parlamentu "Evropa nacija i sloboda", koju čine partije iz Francuske, Holandije, Belgije, Italije i Austrije biće održana i konferencija o temi "Evrointegracija 20 godina nakon Dejtona- šta čeka BiH".