latinica  ћирилица
13/09/2016 |  07:43 ⇒ 14/09/2016 | 08:18 | Autor: RTRS

Film "Djeca" prikazan u Evropskom parlamentu (VIDEO/FOTO)

Nakon brojnih filmskih festivala i nagrade "Zlatni vitez" za najbolji dugometražni film, dokumentarni film "Djeca" autora Denisa Bojića, u produkciji RTRS-a prikazan je i u Evropskom parlamentu u Strazburu. Ovo je prvi put da se Јavni servis Republike Srpske na ovakav način prezentuje u Evropskom parlamnetu.
Film "Djeca" prikazan u Evropskom parlamentu - Foto: RTRS
Film "Djeca" prikazan u Evropskom parlamentuFoto: RTRS

Režiser filma ističe da je to događaj od izuzetnog značaja ne samo za Republiku Srpsku već i za srpski narod u cjelini.

Prikazivanje filma "Djeca" na visokom institucionalnom nivou jasan je pokazatelj da u Evropskom parlamentu Republika Srpska ima prijatelje koji žele da se čuje glas i vide razmjere srpskog stradanja. Poziv evropskih parlamentarca predstavlja i znak da je RTRS uradio dobar posao.

- Mislim da je jako važno za francuski narod i za evrospke parlamentarce u Strazburu da vide film, jer je ovo zaista važna tema. Osim toga veoma ponosno branimo suverenost Republike Srpske - rekao je Eduar Feran, potpredsjednik poslaničke grupe Evropa nacija i sloboda u Evropskom parlamentu.

Koliko je plasiranje sadržaja u srcu Evrope važno svjedoči kontroverzna, nedavno održana izložba hrvatskih parlamenaraca o Alojziju Stepincu. Kako BiH nije članica Evropske unije organizovanje projekcije filma "Djeca" bilo je tim teže, a njegov značaj veći.

Denis Bojić u Evropskom parlamentu (Foto: RTRS)

- Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo prvi koji su uspjeli da prikažu i pokažu evropskim parlamentarcima istinu o srpskom stradanju, a njihove reakcije nam govore da sa ohrabrenjem možemo da plasiramo našu priču širem svjetskom auditorijumu. To je naša misija i obaveza - rekao je Bojić.

Film "Djeca" prikazan u Evropskom parlamentu (Foto: RTRS)

U organizaciji poslaničke grupe u Evropskom parlamentu "Evropa nacija i sloboda", koju čine partije iz Francuske, Holandije, Belgije, Italije i Austrije održana je i konferencija o temi "Evrointegracija 20 godina nakon Dejtona - šta čeka BiH".

Film "Djeca" prikazan u Evropskom parlamentu (Foto: RTRS)