latinica  ћирилица
16/09/2016 |  12:53 ⇒ 17:15 | Autor: RTRS

Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci obilježio 20 godina postojanja (VIDEO)

Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci slavi 20 godina postojanja. PMF je osnovan u septembru 1996. godine.
20 godina PMF - Foto: RTRS
20 godina PMFFoto: RTRS

Veliki broj zvanica došao je na Svečanu akademiju da čestita rođendan naučnoj instituciji koja je u 20 godina postojanja ostavila značajan trag u razvoju nauke. Prepoznatljiv po svojim kadrovima i naučnim rješenjima Prirodno -matematički fakultet u Banjaluci obrazuje studente na osam studijskih programa.

Koliko je banjalučki Prirodno-matematički fakultet napredovao potvrđuje i broj zaposlenih. Na početku je imao 20, a sada je respektabilna institucija sa više od 130 zaposlenih.

"Nadamo se da će ova institucija nastaviti tim putem, da će se razvijati kako je to činila i prethodnih 20 godina i da ćemo na njihovim novim jubilejima obilježiti njihove nove pobjede", rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da se ministarstvo na čijem je čelu oslanja i koristi naučni rad stručnjaka na Prirodno-matematičkom fakultetu, posebno u oblasti ekologije.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Trbić rekao je da je u prethodnih 20 godina na fakultetu diplomiralo više od 2.000 studenata na osam studijskih programa.

On je istakao da su i ove godine gotovo popunjeni kapaciteti za upis studenata u prvu godinu studija, posebno za deficitarna zanimanja - matematike i fizike.

Sa ovog fakulteta poručuju da studenti na deficitarnim zanimanjima bez problema pronalaze posao. PMF na svih osam studijskih grupa organizuje studije drugog ciklusa, a uskoro planira pokretanje doktorskih studija matematike.