latinica  ћирилица
17/09/2016 |  15:32 | Autor: SRNA

Linta: Plenković nije iskren prema Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da nije iskrena izjava lidera HDZ-a i vjerovatnog mandatara za sastav nove Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića da će pokazati poštovanje prema zaštiti i pravima Srba.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta smatra da "Plenkoviću treba sporazum sa predstavnicima Srba i drugih manjina, prije svega, da bi se pokazao kao evropski orijentisan političar koji uz sebe ima manjine".

On je u saopštenju naveo da Plenkoviću treba taj sporazum i da bi popravio ugled Hrvatske u međunarodnoj zajednici, koji je ozbiljno narušen rehabilitacijom ustaštva i povećanim govorom mržnje i nasiljem prema Srbima i Romima.

Linta je ocijenio da rukovodstvo i članstvo HDZ-a, nacionalne institucije, kao i većina Hrvata, smatraju da su Srbi agresori i zločinci koji su zaslužili da budu ubijani i protjerani, koji su zaslužili da se uništi, opljačka i otme njihova imovina i negiraju nacionalna i kulturna prava.

"Zbog toga, nikakav novi sporazum između vodeće srpske stranke u Hrvatskoj Samostalne demokratske srpske stranke i HDZ-a neće dovesti do pronalaženja pravičnog i trajnog rješenja brojnih problema srpskih povratnika i stotina hiljada proteranih Srba koji više od dve decenije žive rasejani širom svijeta", dodao je Linta.