latinica  ћирилица
19/09/2016 |  11:12 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Brčanski studenti dobijaju stipendije, tek za prošlu školsku godinu (VIDEO)

Resorno odjeljenje brčanske vlade odobrilo je isplatu stipendija za proteklu školsku godinu za 160 studenata druge i ostalih godina studija, na svim univerzitetima. Mjesečna studentska primanja su 200 maraka za 10-mjesečno obrazovanje u školskoj godini.
Brčko Distrikt - Foto: RTRS
Brčko DistriktFoto: RTRS

Aleksandar Pantelić student četvrte godine Informatike jedan je od 160 sudenata koji će zbog kasno usvojenog budžeta, za proteklu školsku godinu dobiti dvije hiljade maraka stipendije. Zbog kašnjenja je, kaže, bio primoran da se za troškove studiranja snalazi na razne načine.

"Morali smo da nađemo načine kako da isfinansiramo godinu, da nešto odradimo sa strane, da posudimo novac, da zaradimo da možemo da platimo...'', ističe Pantelić.

Vlada je za prethodnu akademsku godinu za stipendije u budžetu planirala 320 hiljade maraka. Na novac prema usvojenom pravilniku, mogu da računaju i studenti sa apsolventskim stažom.

Boško Stojković, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta je naglasio da se njihovo pravo produžuje na šest mjeseci po završetku akademske godine, koji su završili osnovne studije.

Vlada će stipendirati i deficitarna visokoškolska zanimanja potrebna brčanskoj privredi, ali i odlične učenike, odlučne da studiraju.

"Postoje stipendije za studente i za učenike koji su proglašeni učenicima generacije. Imamo osam stipendija za učenike koji imaju prosjek 5,00. To znači da stimulišemo djecu koja hoće da uče, koja se bore i njima ćemo omogućiti stipendiranje...'', dodao je Stojković.

Ako se uvidom u dokuementaciju utvrdi da uslove za stipendiju ispunjava više od predviđenih 160 studenata, i njima će rebalansom budžeta biti obezbijeđena sredstva za njihovo buduće obrazovanje.