latinica  ћирилица
19/09/2016 |  12:36 ⇒ 12:38 | Autor: TANЈUG

Dačić nesvrstanima: Ostanite dosljedni u vezi s Kosovom

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić apelovao je na države članice Pokreta nesvrstanih zemalja da, uprkos pritiscima, ostanu dosljedne nepriznavanju Kosova.
Samit nesvrstanih u Venecueli - Foto: TANЈUG
Samit nesvrstanih u VenecueliFoto: TANЈUG

"Apelujemo na vas da ostanete dosljedni u odbrani normi međunarodnog pravnog poretka kada je riječ o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti naše južne Pokrajine i njenih unilateralnih pokušaja da ostvari članstvo u međunarodnim organizacijama, poput prošlogodišnjeg zahtjeva za prijem u Unesko koji, zahvaljujući našim prijateljima širom svijeta, od Afrike do Latinske Amerike, nije prihvaćen", rekao je Dačić.

Rekao jr da je Srbija svjesna da su mnoge zemlje članice tog pokreta izložene raznovrsnim pritiscima da priznaju nezavisnost Kosova i zahvalio onima koje su, kako je rekao, ostale dosljedne principima vladavine prava u međunarodnim okvirima, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić je, obraćajući se učesnicima 17. samita Pokreta nesvrstanih zemalja u Venecueli, podsjetio da je jednoglasno proglašenje kosovske nezavisnosti izvršeno suprotno Povelji UN-a, Helsinškom završnom aktu i rezoluciji SB UN 1244 (1999) koja garantuje teritorijalni integritet Srbije.

Poručio je da je Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, principijelno brani međunarodno pravo i najviši autoritet Savjeta bezbjednosti na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbjednosti.

"Svjesni smo", kazao je šef srpske diplomatije, "da nije lako onima koji danas stoje uz Srbiju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne cjelovitosti i odbranu načela Povelje UN-a, kao što je ona decenijama stajala uz mnoge od vas u vašoj borbi za nacionalno oslobođenje i emancipaciju od kolonijalne uprave."