latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:29 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Vlada Srpske pomaže Јelšingrad Liva (VIDEO)

Banjalučki "Јelšingrad Livar" već drugu godinu otežano posluje.
Јelšingrad - livar - Foto: Screenshot
Јelšingrad - livarFoto: Screenshot

Smanjenje cijene nafte negativno se odrazilo na proizvodnju, pa od 2014. posluju smanjenim kapacitetom.

Vlada Srpske nastoji da im pomogne da prebrode krizu i ostanu važan zamajac domaće privrede.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će se Vlada Srpske u narednom periodu potruditi da nađe modele podrške domaćim proizvođačima u oblasti industrije, te da određenim mjerama rastereti privredu.

Đokić je istakao da su podrška Vlade Srpske i razumijevanje problema u poslovanju preduzeća "Јelšingrad Livar livnica čelika" dali rezultate, te je u tom preduzeću očuvana proizvodnja.

"Svi radnici koji su bili kada su nastali problemi zbog smanjenog obima poslovanja još rade i primaju plate", rekao je Đokić novinarima nakon posjete preduzeću "Јelšingrad Livar livnica čelika".

Ranko Mijatović zaposlen je u banjalučkom Јelšingrad Livaru već trideset godina. Zadovoljan je, jer u vrijeme kada je teško naći posao, ima radno mjesto. Ipak, često razmišlja kako je nekada poslovalo ovo preduzeće.

- Nekada je bilo zlatno vrijeme.Radilo se i moglo zaraditi, kaže Mijatović.

To mišljenje dijele i njegove kolege, koje su s Rankom provele radni vijek.

Problemi su nastali prije dvije godine, kada je smanjena cijena nafte na svjetskom tržištu, zbog čega su i njihovi prihodi umanjeni za 30-40 odsto. Uspjeh je, kažu, što i u takvim uslovima, nije bilo otpuštanja radnika. Јelšingrad Livar zapošljava 170 radnika.

Bez obzira na poteškoće u poslovanju pojedinih preduzeća iz ove oblasti, metalska industrija u prvih sedam mjeseci bilježi rast od 5,8 odsto.