latinica  ћирилица
19/09/2016 |  16:21 | Autor: TANЈUG

Gradonačelnik Njujorka: Najviše policajaca na ulicama ikada

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio je izjavio da će ove nedjelje Njujorčani vidjeti povećano prisustvo policije po gradu, nakon nekoliko eksplozija bombi tokom vikenda u tom gradu i susjednom Nju DŽersiju.
Bil de Blazio - Foto: Screenshot
Bil de BlazioFoto: Screenshot

Si-En-En navodi da je pojačano obezbjeđenje širom Njujorka uobičajena stvar svaki put kada svjetski lideri stižu na zasjedanje Generalne skupštine UN, koja je počela.

"Treba da znate da ćete vidjeti znatno uvećano prisustvo njujorške policije, veće nego ikada", naveo je De Blazio.

Američka televizija prenosi i da je guverner savezne države Njujork Endrju Kuomo objavio da će dodatnih 1.000 pripadnika Državne policije Njujorka i trupa Nacionalne garde biti raspoređeno da patroliraju na autobuskim stanicama, aerodromima i stanicama metroa.

"Želim da Njujorčani budu uvjereni da kada se danas vrate na posao da u Njujorku sve teče kako treba i mi činimo sve što je potrebno", rekao je Kuomo.

Si-Bi-Es njuz je danas objavio da bi 28-godišnji Ahmad Rahami, za kojim njujorška policija traga zbog bombaških napada eksplozije koja se desila u subotu uveče u kvartu Čelsi na Menhetnu, mogao da bude dio terorističke ćelije i da ga smatraju izuzetno opasnim.

Izvori TV stanice En-Bi-Si njuz naveli su da je Rahami viđen na video snimku eksplozije u Čelsiju u subotu uveče. Objava o identifikaciji bombaša je stigla nekoliko sati nakon što je ranac u kojem su bile bombe eksplodirao dok ga je policijski robot proučavao blizu željezničke stanice u mjestu Elizabet iz kojeg je i sam Rahami.

Navedeno je da su i bomba na Menhetnu i ova u Elizabetu bile povezane sa mobilnim telefonima.

Druga bomba, koju je u subotu uveče policija pronašla četiri bloka dalje od mjesta eksplozije u Čelsiju, predata je FBI-ju i nalazi se u Virdžiniji, u laboratoriji za forenzičko ispitivanje.

Nekoliko sati prije toga u Nju DŽersiju, aktivirana je eksplozivna naprava sakrivena u kanti za đubre. Niko nije povrijeđen ali je trka marinaca, koja se održava u toj oblasti, otkazana iz bezbjednosnih razloga.