latinica  ћирилица
19/09/2016 |  16:50 ⇒ 20/09/2016 | 07:27 | Autor: RTRS

Svečano puštanje u rad TE Stanari (VIDEO)

Termoelektrana u Stanarima biće sutra puštena u rad.
TE Stanari - Foto: ilustracija
TE StanariFoto: ilustracija

Godišnje će proizvoditi dva miliona megavat časova električne energije. Građena je u skladu sa direktivama EU o zaštiti životne sredine, a u cijeli projekat EFT grupacija, uložila je 550 miliona evra.

Za nešto više od tri godine u Stanarima je sagrađena najveća investicija u energetskom sektoru u regionu. Ostalo je još samo da se ozvaniči završetak gradnje kapitalnog objekta.

- Mi smo u radu već nekih 45 dana bez zastoja u punom kapacitetu iako je probni rad, time se stvaraju uslovi za početak redovnog rada, istakao je Savo Mirković, tehnički direktor TE "Stanari".

Isporukom struje iz Republike Srpske na tržište, biće znatno poboljšana vrijednost domaće ekonomije i bruto-proizvoda u ovoj godini, kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva.

- Vrlo je važno da je Republika Srpska na taj način potvrđena kao područje na kome se vrijedi investirati,gdje se može investirati i gdje su investicije uspješne, rekao je Đokić.

TE "Stanari" značajna je za nova radna mjesta i pokretač je razvoja ovog kraja.

- To je značajan projekat koji znači za taj cijeli kraj izuzetnu stvar ali i za cijelu Republiku Srpsku, jedan momenat koji ćete sad imati tamo je oko 1000 stalno zaposlenih radnika a taj broj smo dobili kroz izgradnju TE i proširenje rudničkih kapaciteta, naglasila je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

Svečana ceremonija otvaranja, u prisustvu brojnih značajnih gostiju, biće održana sutra, čime će biti stavljena tačka na gradnju elektrane, koja će raditi u skladu sa najvišim ekološkim standardima.