latinica  ћирилица
19/09/2016 |  16:57 | Autor: SRNA

Amano: Nova nuklearna proba je jasno kršenje rezolucija UN

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ Јukija Amano rekao je danas da je peta nuklearna proba Sjeverne Koreje jasno kršenje rezolucija UN.

Amano je na početku sastanka Odbora guvernera IAEA u Beču pozvao Sjevernu Koreju da dozvoli povratak inspektora, koji su posljednji put u toj zemlji bili u aprilu 2009. godine.

Prema njegovim riječi, obuka inspektora neprestano traje i mogu vrlo brzo biti poslati na zadatak.

On nije želio da komentariše poziv američkog državnog sekretara DŽon Kerija Sjevernoj Koreji da odmah zamrzne svoje nuklearne i raketne planove, ali je ocijenio da proba koju je Pjongjang nedavno obavio izaziva "duboku zabrinutost i žalost".

"Ove aktivnosti oko nuklearne probe i raketnih lansiranja ozbiljna su prijetnja po sjeveroistok Azije i dalje", dodao je Amano.

Јapan, Јužna Koreja i SAD vrše pritisak za uvođenje novih i oštrijih sankcija Savjeta bezbjednosti UN Sjevernoj Koreji nakon što je Pjongjang tokom ovog mjeseca izvršio petu i do sada najveću nuklearnu probu.

Detonacija je bila odgovor na sankcije UN koje su pooštrene u martu.

Peking je u martu podržao sankcije, ali je protiv novih oštrijih sankcija nakon što su se Vašington i Seul saglasili da u Јužnoj Koreji rasporede sofisticiraniji protivraketni sistem.