latinica  ћирилица
19/09/2016 |  17:28 ⇒ 19:11 | Autor: B92

Sirijska armija prekinula primirje

Komanda sirijske vojske saopštila je danas da je gotovo primirje, koje su dogovorili SAD i Rusija, i optužila pobunjeničke grupe da su sabotirale sporazum.
Damask, Sirija (Foto: Sputnik/Natalija Seliverstova) -
Damask, Sirija (Foto: Sputnik/Natalija Seliverstova)

Sirijska vojska je navela da su "naoružane terorističke grupe" više puta prekršile primirje koje je stupilo na snagu prošle nedjelje.

Naoružane pobunjeničke grupe su iskoristile primirje za mobilizaciju i naoružavanje, dok su napadale oblasti pod kontrolom vladinih snaga, navela je vojska Sirije i dodala da su pobunjenici potrošili "realnu šansu" za okončanje krvoprolića.

Kako je navela sirijska vojska, primirje koje je stupilo na snagu 12. septembra prekršeno je više od 300 puta.

Aktivisti i pobunjeničke grupe su optužile vladu za kršenje primirja, dok su Ujedinjene nacije navele da je sirijska vlada ometala isporuku pomoći, što je ključni dio dogovara o prekidu vatre.

Predsjednik Bašar al Asad ranije danas optužio je SAD da su napadom na položaje sirijske vojske u Deir Ezoru, na istoku Sirije, izvršile "flagrantnu agresiju" na tu zemlju.

- Svaki put kada sirijska vojska napreduje u borbama i u procesu nacionalnog pomirenja, države koje su njeni neprijatelji pojačaju svoju podršku terorističkim organizacijama. Primjer za to je flagrantna američka agresija na položaje sirijske vojske u Deir Ezoru, izvršena u korist Islamske države - rekao je Asad poslije sastanka sa iranskim zvaničnikom za arapsko-afrička pitanja.

On je dodao da zemlje koje su neprijatelji Sirije "čine sve da produže teroristički rat".

Primirje u Siriji značajno je oslabljeno poslije napada koji su u subotu izvele snage međunarodne koalicije pod vođstvom SAD na položaje sirijske vojske u Deir Ezoru, gradu pod kontrolom Islamske države. U tom napadu poginulo je 90 sirijskih vojnika.

DŽihadisti su tokom napada uspjeli da zauzmu brdo Turdu, odakle mogu da spriječe polijetanje aviona i helikoptera sa aerodroma u Deir Ezoru koji kontroliše sirijska vojska.

Međunarodna koalicija priznala je da je greškom bombardovala sirijsku vojsku misleći da su u pitanju džihadisti.