latinica  ћирилица
19/09/2016 |  19:18 ⇒ 19:25 | Autor: TANЈUG

Svjetski lideri u UN usvojili plan za izbjegličku krizu

Svjetski lideri usvojili su danas, u Ujedinjenim nacijama, deklaraciju usmjerenu na pružanje koordisanijeg i humanijeg odgovora na izbjegličku krizu koja je prenapregla resurse i izazvala podjele od Afrike do Evrope.
Ujedinjene nacije - Foto: AP
Ujedinjene nacijeFoto: AP

Pitanje šta raditi sa 65,3 miliona raseljenih koliko ih trenutno ima u svijetu bilo je u fokusu Generalne skupštine UN koja je okupila lidere 193 države članice na prvom samitu posvećenom velikim kretanjima izbjeglica i migranata.

"Današnji samit predstavlja značajan pomak u našim kolektivnim naporima da se uhvatimo u koštac sa izazovima ljudske mobilnosti", rekao je generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

On je dodao da će deklaracija značiti da "veći broj djece može da pohađa školu, veći broj radnika može bezbjedno da traži posao u inostranstvu umjesto da su prepušteni na milost i nemilost krijumčarima, i više ljudi će zaista moći da bira gdje će otići kada okončamo rat".

Deklaracija nije pravno obavezujuća i ne sadrži konkretne obaveze, ali poziva zemlje da štite ljudska prava izbjeglica, pojačaju humanitarnu pomoć i povećaju obim naseljavanja izbjeglica.

Ovaj dokument ima za svrhu da standardizuje odgovore na položaj izbjeglica i pruži bolje obrazovanje i zaposlenje izbjeglicama, a takođe ohrabruje naseljavanje i obuhvata planove za borbu protiv ksenofobije.

Deklaracija utire put pregovorima o obezbjeđivanju smjernica za ponašanje prema izbjeglicama u "osjetljivim situacijama" i o traženju pravednije podjele tereta u znak podrške izbjeglicama u svijetu.

"Gorka istina je da je ovaj samit sazvan zato što smo razočarali narod u Siriji koji odavno pati, a mi nismo zaustavili rat u samom začetku. Razočarali smo i druge u sada hroničnim zonama sukoba, iz istog razloga. Razočarali smo milione migranata koji zaslužuju daleko više od života obilježenog očajem od kolijevke do groba", rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al-Husein.

On je pozdravio politički konsenzus postignut usvajanjem njujorške Deklaracije o migrantima i izbjeglicama, ali je upozorio da ne treba biti samozadovoljan.

Kako je istakao, ksenofobija je glavni faktor koji je doprinio dosadašnjem neuspjehu i naglasio da se "to može promijeniti".

Konkretniji napredak se očekuje na samitu koji je za sutra sazvao američki predsjednik Barak Obama, gdje bi najmanje 45 zemalja trebalo da obeća udvostručenje obima naseljavanja i veći pristup obrazovanja za milion mladih, kao i pristup zapošljavanju za još milion raseljenih.

Kako je najavila američka ambasadorka u UN Samanta Pauel, Obama će, prije tog samita, održati sastanak sa direktorima 50 kompanija o tome šta privatni sektor može da učini kako bi doprinio rješavanju izbjegličkog problema.