latinica  ћирилица
19/09/2016 |  19:48 ⇒ 19:48 | Autor: TANЈUG

Različit pristup Trampa i Klintonove nacionalnoj bezbjednosti

Poslije serije napada eksplozivnim napravama u Njujorku i Nju DŽersiju i napada nožem u Minesoti, republikanski i demokratski kandidati na američkim predsjedničkim izborima Donald Tramp i Hilari Klinton ponovo su pokazali različit pristup nacionalnoj bezbjednosti.

Dok je Klintonova nastojala da pokaže "čvrstu ruku", Trampov pristup je bio "rekao sam vam" da će se to dogoditi, prenosi AFP.

"Ovo je realna prijetnja ali takva je i naša riješenost," rekla je Klintonova koja je snimljena dok daje izjavu kod jednog hangara dok se pored nje vijore američke zastave i to još prije nego što se oglasio predsjednik Barak Obama.

Bivša državna sekretarka je pored čvrstine nastojala da pokaže i znanje, pa je pomenula niz pitanja povezanih sa terorizmom, od radikalizacije do prikupljanja obavještajnih podataka.

Amerikanci treba da odgovore riješenošću a vlada "pojačanim prikupljanjem podataka" kako bi se suprotstavili različitim zavjerama, ocijenila je Klintonova.

Ona je podsjetila i na svoju ulogu u Obaminoj odluci da ubije vođu Al Kaide Osamu bin Ladena i napomenula da će se danas sastati sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisirjem kako bi razgovarali o "prijetnji terorizma".

I dok je njena poruka odisala strpljivom riješenošću, Tramp je pozvao na radikalne promjene, prenosi AFP.

On je nastojao da pokaže da su ovi najnovji napadi neizbježni rezultat slabe antiterorističke i imigiracione politike predsjednika Obame i Klintonove.

Tramp za svoju platformu nije uzeo podijum sa zastavama u pozadini već jutarnji program jedne televizije što je ponovo pokazalo koliko su važni mediji za njegovu kampanju.

"Naša zemlja je slaba. Mi dozvoljavamo desetinama hiljada ljudi da uđu. Јa sam govorio da to mora da prestane," rekao je Tramp televiziji Foks.

Osumnjičeni za napade u Njujorku i Nju DŽersiju tokom vikenda, dvadeset osmogodišnji Ahmad Kan Rahami, američki državljanin rođen u Avganistanu, koga je policija opisala kao "naoružanog i opasnog", ranjen je i uhapšen danas u dramatičnom oružanom okršaju sa policijom.