latinica  ћирилица
19/09/2016 |  21:23 | Autor: sputniknews.com

Kosačov: SAD da potvrde ozbiljnost posvećenosti u Siriji

Vašington bi trebalo da bude zainteresovan za potvrđivanje svoje posvećenosti u Siriji, jer bi nedostatak pozitivnih signala mogao da oslabi napore u borbi protiv terorizma, izjavio je predsjedavajući Odbora za spoljne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov.
Konstantin Kosačov (Foto: Sputnik/Vladimir Fedorenko) -
Konstantin Kosačov (Foto: Sputnik/Vladimir Fedorenko)

Kosačov je ovo izjavio nakon što su u subotu Sjedinjene Američke Države izvele napade na sirijsku vojsku u kojima su poginule 62 osobe.

Sirijske trupe navodno su zamijenjene sa terorističkom grupom DAEŠ.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova i Moskva su duboko zabrinuti zbog ovih udara. „Oštre ocjene koje je dalo rusko Ministarstvo odbrane na akcije (preciznije, na neaktivnost) SAD u realizaciji sporazuma od 12. septembra u Siriji, imaju određeni osnov. SAD i grupe koje one podržavaju još uvijek nisu učinile ništa da potvrde obaveze postignute u Ženevi“, rekao je Kosačev.

On smatra da razdvajanja „umjerenih“ opozicionih snaga od militanata nije izvršeno i da sirijska vojska poštuje prekid vatre, dok teroristi samo nagomilavaju snage.

„Ako nema pozitivnih signala, bar malih postignuća, to će samo ojačati našeg neprijatelja i oslabiti zajedničke napore u borbi protiv terorizma“, istakao je Kosačov.

On je naveo da Moskva i Vašington i dalje imaju zajedničke ciljeve i rekao da su svi zainteresovani za mir u ratom razorenoj Siriji.