latinica  ћирилица
24/09/2016 |  16:19 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Načelnik I. Sarajeva trvdi da opština ne prodaje zemlju Arapima (VIDEO)

Vijest koja je uznemirila građane Istočnog Novog Sarajeva, a koju su objavili pojedini mediji je da lokalna vlast, s načelnikom ove opštine Ljubišom Ćosićem na čelu, prodaje nekretnine licima sa Bliskog Istoka. Ćosić za našu televiziju kaže da je riječ o predizbornoj kampanji opozicionog SDS-a.

Načelnik Ćosić je kategoričan - opština ne prodaje zemlju Arapima.

"Ni pedalj zemlje opštine Istočno Novo Sarajevu nije u rukama arapskih investitora", kaže načelnik ove opštine Ljubiša Ćosić. Ugostiteljsko-turistički objekat firme "Sanilend" sagrađen je, kaže, na privatnoj bošnjačkoj zemlji i opštinskoj Istočnog Starog Grada i u kome je zaposleno 30-tak ljudi iz Istočnog Novog Sarajeva.

Ćosić tvrdi da su arapski investitori nudili basnoslovnu svotu za opštinsku zemlju na lokalitetu Tvrdimići na Trebeviću.

"Јa sam to automatski odbio. Mi smo na tom lokalitetu izgradili lovački dom i namjeravamo da pravimo jedan turistički kompleks koji će biti otovoren za sve i ostati uvijek u vlasništvu opštine I. N. Sarajevo“, kaže Ćosić.

Za razliku od Istočnog Novog Sarajeva lokalna vlast u Istočnom Starom Gradu može da se pohvali da uspješno rasprodaje stotine hektara opštinske zemlje. Radi to prema zakonu, ali daleko od očiju javnosti i građana. Od januara 2014. do aprila 2016. godine prodali su 303. 738 m2 ili 303 dunuma opštinskog zemljišta na Hreši, Dovlićima,Trebeviću i Zlatištu. Načelnik ove opštine Bojo Gašanović iz SDS-a, ranije je odbio da govori za našu televiziju.

GAŠANOVIĆ: "Јa ću da radim svoj, a Vi svoj posao. ODGOVOR: "Mi to i radimo gospodine Gašanoviću". Dakle, nećete da razgovarate o prodaji zemlje koja nerijetko završi u vlasnisštvu arapskih državljnjana? GAŠANOVIĆ: "Ne".

Boračka udruženja kažu da nemaju informacije o najezdi Arapa u Istočno Novo Sarajevo. Tvrde da opštinska uprava s Ćosićem na čelu ne prodaje zemlju i poručuju da niko nema pravo da prodaje srpske rovove.

Predstavnici boračkih udruženja podsjećaju da su stanovnici ove opštine, mahom sarajevski Srbi koji su stradali u ratu i nakon Dejtona, napustili vjekovna ognjišta u gradu na Miljacki. Kažu da je očekivano da stanovnici strahuju od najezde bliskoistočnih investitora, ali poručuju da niko nema pravo da u predizborne svrhe zloupotrebljava emocije stanovnika Istočnog Novog Sarajeva. 

Niko nema pravo da manipuliše emocijama sarajevskih Srba, koji i danas tragaju za tijelima svojih najmilijih i koji su protjerani sa vjekovnih ognjišta, poručuju iz udruženja nestalih.

I građani su zatečeni. Neki o tome nisu ni čuli, dok drugi ne vjeruju da opština prodaje zemlju Arapima.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva poručuje da će tužiti medije koji su objavili vijest da on i opštinska uprava dovode arapske investitore u Istočno Novo Sarajevo.

Ukoliko Arapi iz Sarajeva, koje je lako prepoznati po specifičnom odjevanju i pređu entitetsku liniju i šetaju ulicama Istočnog Novog Sarajeva, ne krše nikakav zakon, kaže Ćosić. Srpska je republika koja slobodu kretanja ne dovodi u pitanje.