latinica  ћирилица
27/09/2016 |  10:47 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Tegeltija: Stanari u sistemu trezorskog poslovanja od 1. januara (VIDEO)

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija danas je, u ime Vlade Republike Srpske, sa načelnikom opštine Stanari Dušanom Panićem potpisao Sporazum o uvođenju lokalnog trezora u Trezor Republike Srpske, koji sa primjenom počinje od 1. januara 2017. godine.
Tegeltija i Panić - Foto: SRNA
Tegeltija i PanićFoto: SRNA

"Predviđeno je da od 1. januara 2017. godine opština Stanari bude dio trezorskog sistema, da ima jasniji i transparentniji sistem plaćanja, da može jednostavnije i bolje da kontroliše sve svoje budžetske korisnike, a Vladi Republike Srpske omogućiće bržu i bolju razmjenu podataka", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je čestitao načelniku opštine Dušanu Paniću što su u vrlo kratkom roku od godinu dana uspjeli uvesti trezorski sistem poslovanja, za šta je nekim opštinama trebalo i više od deset godina.

Ministar Tegeltija ocjenjuje da efekte trezorskog sistema poslovanja treba da osjete građani i korisnici budžeta.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić kaže da je opština u kratkom periodu uspjela da ispuni zakonske preduslove za uvođenje trezorskog poslovanja, te da se privodi kraju obuka zaposlenih i tehničke radnje kako bi ovaj sistem počeo sa radom od naredne godine.

Panić je za postignute rezultate zahvalio na ukazanoj podršci institucija Vlade Republike Srpske.

Uvođenje sistema trezorskog poslovanja jedna je od reformskih aktivnosti iz Akcionog plana Strategije reforme javne uprave, koji podrazumijeva uvođenje funkcije trezora u cijeloj javnoj upravi, s ciljem unapređenja u oblasti upravljanja javnim sredstvima Republike Srpske.

Ministarstvo finansija je do sada uspješno sprovelo sistem trezorskog poslovanja opština i gradova u sedam gradova i 56 opština.

Nakon potpisivanja Sporazuma, opština Stanari poslovaće putem trezorskog sistema Republike Srpske od 1. januara 2017. godine.

RTRS i SRNA