latinica  ћирилица
27/09/2016 |  11:50 ⇒ 11:58 | Autor: SRNA

Mihajlović: Nedopustivo da kadrovi SDP-a BiH popune Klub Srba

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Slaviša Mihajlović upozorio je danas da bi Klub Srba u ovom domu mogao da bude popunjen članovima SDP-a BiH, što bi dodatno ugrozilo poziciju srpskog naroda u FBiH.

Mihajlović je rekao da nekoliko mjeseci o popuni Kluba Srba, koji sada ima 13 od 17 delegata, razgovaraju predstavnici Kolegijuma Doma naroda Parlamenta FBiH, OHR-a i predsjednik Kluba Srba Slaviša Šućur.

"Problem za legitimne predstavnike srpskog naroda u FBiH jeste što bi kadarovi SDP-a BiH mogli da popune upražnjena mjesta u Klubu Srba u Domu naroda. Srbi iz Livanjskog kantona, gđe je najviše srpskih povratnika, ne mogu imati više glasova od kadrova SDP-a BiH iz Kantona Sarajevo i zbog toga će ostati bez mandata", pojasnio je Mihajlović.

On je ponovio da Srbi nemaju nikakvih prava i da su nacionalna manjina u FBiH.

"Ovakvim rješenjem u Domu naroda Parlamenta FBiH problem bi bio još veći. Ni sada ne možemo ostvariti osnovna prava, a još veći problem će biti kada kadrovi SDP-a BiH budu odlučivali o svim važnim pitanjima u Domu naroda", dodao je Mihajlović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da bi srpski delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH trebalo da upute apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog činjenice da ovaj dom nije konstituisan u skladu sa Ustavom FBiH, kao i zbog toga što u njemu nije zastupljeno 17 Srba, što je predstavljalo ustavnu obavezu.