latinica  ћирилица
27/09/2016 |  19:21 ⇒ 28/09/2016 | 07:52 | Autor: RTRS

"Poziv Dodika na saslušanje novi atak na Srpsku" (VIDEO)

Poziv predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku iz Tužilaštva BiH na saslušanje novi je atak na Republiku Srpsku u nastojanjima da se Srpska razori i uništi njen demokratski kapacitet, izjavila je premijerka Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Dok lideri vladajućeg bloka Marko Pavić i Petar Đokić podršku daju predsjedniku Republike ocjenjujući da je poziv Dodiku zbog referenduma zastrašujuća prijetnja i udar na srpski narod, iz opozicije drugačije ocjene.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poziva Bakira Izetbegovića da objasni izjavu kojom je Dodika uporedio s Gadafijem.

Sarajevu je navodno zasmetolo to što je Dodik stao iza referenduma, zaboravljajući pri tom da iza tog istog referenduma stoji 75 odsto Srba koji su, prije dva dana, rekli "DA" 9. januaru.

- Ne slažem se sa stavovima organa BiH prema referendumu i sigurna sam da su pravosudne institucije BiH pod jakim pritiskom političara iz Sarajeva i stranaca. Strašno je to što se insistira na sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH samo u ovom slučaju dok se zatvaraju oči pred 91 donesenom odlukom koju nije izvršila Federacija BiH i njeni kantoni - kaže premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Šta je s Mostarom u kojem izbori nisu održani gotovo deceniju, zapitao je lider DNS-a Marko Pavić. Zaključio je da posljedice zbog nesprovođenja odluka Ustavnog suda treba tražiti na drugoj strani, poput slučaja Mostar, a ne referendumu u Srpskoj.

- Poslije referenduma se trebalo nastaviti mirnom retorikom, a ne pozivom za saslušanje. I dalje sam ubijeđen da je tretman državnih organa i međunarodne zajednice drugačiji prema Republici Srpskoj nego prema druga dva naroda - ističe Pavić.

Potez Tužilaštva lider socijalista Petar Đokić ocijenio je kao opasan presedan u novijoj istoriji. Smatra da države koje izbjegavju dijalog i posežu za prinudom, završe raspadom.

- Dodik nema razloga da se plaši, kao ni bilo ko drugi ko bi bio pozvna i vjerujem da će svi ti ljudi sa ponosom otići da budu dio tog preocesa, jer znaju da su učestvovali u jendom časnom poslu - kaže Đokić.

Nakon što su referendum o Danu Republike nazvali "Dodikov referendum", opozicija u Srpskoj, a vlast u Sarajevu, opet ima svoje tumačenje. Za predsjednika PDP-a i narodnog poslanika Branislava Borenovića, poziv Tužilaštva za saslušanje predsjednika Republike dogovor je glavnog tužioca i Dodika.

- Ovo mi liči na dogovor Salihović - Dodik, kako bi taj poziv za saslušanje podigao rejting SNSD-a i Dodiku na lokalnim izborima koji će se održati za nekoliko dana - kaže Borenović.

Dok jedni zaziru od stranačkog rejtinga, drugi Izetbegoviću obećavaju hapšenje Dodika, treći reakciju međunarodne zajednice, predsjednik HDZ-a Dragan Čović siguran je da Valentin Incko neće iskoristiti bonska ovlašćenja.

- Siguran sam da neće koristiti ovlašćenja. Pričaćemo za dva dana o drugim stvarima. Ne bih volio više bilo kakve odluke viokog predstavnika - kaže Čović.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da je referendum u Republici Srpskoj očigledno pokazao volju građana Srpske. Istakao je da se Dodik koristi demokratskim principom da ostvari svoje ideje. Nikolić je od Bakira Izetbegovića zatražio objašnjenje izjave da će "predsjednik Srpske Milorad Dodik završiti kao Gadafi".