latinica  ћирилица
29/09/2016 |  16:11 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Trebinje: Posljednja sjednica Skupštine bez odbornika opozicije (VIDEO)

U Trebinju je održana posljednja sjednica Skupštine grada u ovom mandatu. Ni današnjoj sjednici nisu prisustvovali odbornici opozicije.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Odbornici SNSD-a, DNS-a i NDP-a, koji bojkotuju rad gradskog parlamenta od marta, nisu prisustvovali ni današnjoj sjednici. Tvrde da su zadnje dvije održane skupštine, samo pokušaji odlazećeg gradonačenika da legalizuje stvari koje su rađene mimo budžeta. Vladajuća većina danas je usvojila rebalans budžeta - kažu da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Aktuelna većina u trebinjskom parlamentu usvojila je rebalans budžeta za tekuću godinu u iznosu 24.560.000 KM, što je za 1,45 odsto ili 360.000 KM, manje u odnosu na usvojeni budžet. Vladajuća većina kritikuje bojkot skupštinskih zasjedanja od strane odbornika opozicije.

- Ovaj budžet karakteriše razvojna komponenta, s obzirom da je već pet miliona KM uloženo u kapitalna ulaganja, a takođe i socijalna komponenta, koju svakao treba istaknuti - kaže Zoran Anđušić, odbornik PDP-a.

Slobodan Prtilo, predsjednik Skupštine grada izrazio je zadovoljstvo ispunjenim planom i programom.

Aktuelna gradska vlast na današnjoj sjednici, isto kao i veći dio svog mandata, radila je protivno zakonu, tvrde iz odborničkog kluba SNSD-a. Kažu, u strahu od gubitka vlasti, zadnjih 15 dana održali su dvije sjednice gradskog parlamenta, da bi po ubrzanoj proceduri, usvojili rebalans budžeta.

- Ono što je kršenje zakona jeste činjenica da je nakon usvojenog nacrta rebalansa trebalo održati javne rasprave, pa tek onda utvrditi prijedlog budžeta - naglašava Zdravko Butulija, šef Kluba odbornika SNSD-a.

Kritike na rad gradonačelnika uputio je i član MZ Pridvorci Srbo Škero. Tvrdi da su najviše donacija u ovoj mjesnoj zajednici dobili od HET-a. Na pitanje šta je sa ogradom na igralištu na Oglavcima kao i asfaltiranjem puta u Pridvorcima, koji je rađen par dana pred izbore, stigao je ekspresan odgovor od gradonačelnika.

- Danas mi je /gradonačelnik Slavko Vučurević/ na skupštini rekao: "Pošto nema papaka iz opozicije dobili smo papka u mjesnoj zajednici." Pa zar to nije strašno, tako ponižavati čovjeka? Јa sam prije svega borac koji se borio za ovaj grad - kaže Škero.

Odbornici su danas raspravljali i o prodaji neposrednom pogodbom nepokretnosti u državnoj svojini.