latinica  ћирилица
06/10/2016 |  16:48 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Sjećanje na ubijene srpske borce u Čaklama (VIDEO)

Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u mjestu Čakle na Igmanu, danas su porodice poginulih boraca Vojske Republike Srpske i pripadnici Boračke organizacije Ilidžanski borac, odali počast za 22 poginula borca koje su 6. oktobra 1994 godine, u vrijeme primirja, ubili pripadnici tzv. Armije RBiH.
Parastos u mjestu Čakle na Igmanu - Foto: RTRS
Parastos u mjestu Čakle na IgmanuFoto: RTRS

U ranu zoru, pripadnici tzv. Armije RBiH prošli su pored baze UNPROFOR-a i duboko u srpskoj teritiriji masakrirali pozadinsku jedinicu Vojske Republike Srpske. Nemanja Močević koji je 1994. godine imao pet godina, u jednom danu na Igmanu je izgubio oca i strica.

Sin poginulog borca VRS Nemanja Močević kaže da su sjećanja  na stradanja još sveža.

Svake godine saborci i porodice stradalih obilaze mjesto stratišta da bi odali počast poginulima.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Ilidžanski borac Boban Tomašević podsjećajući na ovaj zločin, navodi da su muslimanske snage u zoru mučki opkolile, napale i masakrirale srpske borce, a zatim njihova tijela spalili.

Milica Kenjić kaže da djeca poginulih boraca treba da posjećuju ovo mjesto i da znaju gdje su im očevi izginuli.

Porodice poginulih boraca i saborci godinama čekaju od opštinskih vlasti Trnova u FBiH dozvolu da u Čaklama postave spomen obilježje da bi na dostojanstven način mogli obilježavati stradanje 22 pripadnika Vojske Republike Srpske.