latinica  ћирилица
08/10/2016 |  09:04 ⇒ 17/03/2017 | 08:57 | Autor: RTRS

Denisu Bojiću za film "Djeca" nagrada za najbolju režiju u Rusiji (VIDEO)

Na jubilarnom 20. internacionalnom televizijskom festivalu Bratina, koji se ove godine održao u prostorijama ruske državne kinoteke u moskovskoj oblasti Domodedovo, režiseru Denisu Bojiću uručena je nagrada za najbolju režiju za film "Djeca", rađen u produkciji Radio Televizije Republike Srpske.
Film "Djeca" nagrađen u Rusiji - Foto: RTRS
Film "Djeca" nagrađen u RusijiFoto: RTRS

U obrazloženju žirija, između ostalog, stoji da se radi o izuzetnom umjetničkom djelu koje sa pravom može nositi epitet moderne antiratne lektire.

Na ovom prestižnom ruskom festivalu učestvovalo je preko 40 televizijskih stanica iz 13 zemalja, između ostalog, Kine, Rusije, Poljske i Njemačke.

Denis Bojić je nagradu za najbolju režiju osvojio u konkurenciji preko tri stotine filmova i reportaža.

- Činjenica da smo nagradu osvojili u zaista jakoj konkurenciji, te da se sam festival održava u ruskoj državnoj kinoteci, za nas predstavlja još jednu potvrdu da film "Djeca" u sebi nosi univerzalne vrijednosti. Ova nagrada kao i sve što je vezano za film, prije svega, pripada porodicama koje su izgubile svoju djecu, te naravno ekipi ljudi koji su zajedno sa mnom iznijeli ovaj film. Ovo je isto tako izuzetno važna afirmacija Radio Televizije Republike Srpske. Naša kuća je potvrdom kvalitete svog rada van matičnog prostora, ovdje, ostavila i više nego dobar utisak - istakao je Bojić.

Denisu Bojiću za film "Djeca" nagrada za najbolju režiju u Rusiji (Foto: RTRS)

Direktor festivala Sergej Bokov je rekao da ovaj festival ima za cilj povezivanje i saradnju televizijskih stanica na što širem svjetskom područuju, te da su počastovani što je Radio Televizija Republike Srpske kao dio velike porodice televizijskih kuća učestvovala na jednom ovakvom festivalu.

Nakon nagrade Zlatni Vitez za najbolji dokumentarni film, ovo je druga nagrada filmu "Djeca" koja ove godine stiže iz Rusije.

Film "Djeca" je osim nagrada i učešća na mnogobrojnim festivalima jedini film o srpskom stradanju prikazan u Evropskom paralmentu.