latinica  ћирилица
14/10/2016 |  07:45 ⇒ 12:15 | Autor: RTRS

Ministarski savjet Energetske zajednice ukida sankcije BiH?

Nakon što je juče u Sarajevu potpisan Sporazum o Energetskoj zajednici u gasnom sektoru, očekuje se da će Ministarski savjet Energetske zajednice na današnjem zasjedanju u Sarajevu, Bosni i Hercegovini ukinuti sankcije, nametnute u oktobru prošle godine.
Sarajevo - Otvoren Ministarski savjet Energetske zajednice - Foto: SRNA
Sarajevo - Otvoren Ministarski savjet Energetske zajedniceFoto: SRNA

Podsjećamo, sankcije su uvedene zbog neusvajanja drugog i trećeg energetskog paketa u gasnom sektoru.

Do kraja decembra, kako je predviđeno novim Sporazumom, biće usaglašen tekst zakona kojim će se za BiH nivo vlasti urediti gasna regulativa.

Do kraja marta 2017. ovaj zakon trebalo bi da se nađe u Parlamentarnoj skupštini BiH a harmonizovani entiteski zakoni trebalo bi da budu usvojeni do jula naredne godine.

Generalni direktor za energetiku u Evropskoj komisiji Dominik Ristorio, otvarajući skup, predstavio je glavna dostignuća EU u ovoj godini koja omogućavaju efikasniju Energetsku zajednicu.

"Danas to treba da bude osnova da se energetska zajednica pokrene naprijed, očekujemo danas novu listu projekata energetske zajednice koja će ubrzati gradnju infrastrukture i bezbjednost snadbijevanja energijom", rekao je Ristorio.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, u ime BiH koja je ove godine predsjedavala Energetskom zajednicom, predstavio je krupne korake BiH na putu ka EU u ovoj godini čiji je cilj da BiH do kraja 2017. godine postane kandidat za EU.

"I Republika Srpska i Federacija BiH ispunile su većinu zaostalih obaveza iz Ugovora o Eneregetskoj zajednici, da bi bile otklonjene mjere uvedene prema BiH u Tirani", rekao je Šarović.

Izvor: RTRS/SRNA