latinica  ћирилица
14/10/2016 |  09:22 ⇒ 10:18 | Autor: RTRS

Radončić: SDA ne davi partnere, već vlastiti narod

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić izjavio je da SDA ne davi svoje koalicione partnere, nego vlastiti narod jer je problem što BiH ima vrlo loš rezultat reformi, u socijalnom sektoru i infrastrukturi.
Fahrudin Radončić (Foto: oslobodjenje.ba) -
Fahrudin Radončić (Foto: oslobodjenje.ba)

On kaže da je Vlada Federacije BiH mnogo obaveza uradila korektno, ali da može i mnogo bolje, dodajući da bi tražio brže i efikasnije liderstvo, naročito kada je riječ o reformama.

Radončić ističe da će SBB, ako to žele njegovi koalicioni partneri, podržati rekonstrukciju federalne Vlade.

"To mjesto pripada SDA, a iako smo njihovi koalicioni partneri, kada je riječ o reformama, SDA se nije proslavila u ovih 20 godina koliko je na vlasti", rekao je Radončić za "Nezavisne novine".

On je demantovao da je sa SDA razgovarano o određenim ustupcima, dodajući da je bilo riječi o dinamiziranju političkog života.

"SBB ostaje pri svojim izvornim načelima, a to su brže reforme i što bolji odnosi sa Srbima i Hrvatima. Moramo početi i reformu Izbornog zakona BiH, jer glasamo kao i 1996. godine kada je OEBS prvi put organizovao izbore. Imamo pitanje `Sejdić-Finci` i masu sistemskih zakona i u Federaciji BiH i na nivou BiH", naveo je Radončić.

On je naveo da su odnosi između SBB-a i SDA odlični, kada je riječ o ministrima i poslanicima i da je koalicija ove dvije stranke stabilna, dok su odnosi između njega i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića vrlo službeni.

"Smatram da ne možemo tri ili četiri puta pregovarati o istoj temi, a na kraju se ne dogovoriti ništa", rekao je Radončić.

Izvor: SRNA