latinica  ћирилица
14/10/2016 |  09:56 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

Na Manjači od 24. oktobra međunarodna vojna vježba

U kasarni "Kozara" i vojnom poligonu "Manjača" u Banjaluci od 24. do 27. oktobra biće održana međunarodna vojna vježba "Regeks 16", na kojoj će učestvovati 600 vojnika iz više od deset zemalja.
Vježba na Manjači - Foto: klix.ba
Vježba na ManjačiFoto: klix.ba

Na vježbi "Regeks 16", čiji su domaćini i organizatori Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, učestvovaće zemlje članice iz raznih programa partnerske saradnje sa NATO, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Osim zemlje domaćina vježbe, iz Partnerstva za mir učestvuju Crna Gora, Makedonija, Srbija, Ukrajina, Gruzija, Јermenija, zemlje Mediteranskog dijaloga - Јordan i Tunis, kao i Ujedinjeni Arapski Emrati u okviru Istanbulske inicijataive za saradnju, te vojnici EUFOR-a i Pakistana.

Iz Ministarstva odbrane BiH navode da je cilj vježbe obuka i unapređenje operativnih sposobnosti komandi i jedinica kako zemlje domaćina, tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršavanju operacija podrške miru u realnom vremenu i multinacionalnom okruženju.

Planom vježbe je predviđena aktivnost provjere primjenjivosti doktrinarnih publikacija koje regulišu i podržavaju kolektivnu obuku i proces planiranja vježbi, kao i jačanja regionalne saradnje, mira i stabilnosti.

U procesu planiranja vježbe značajnu ulogu imala je NATO komanda iz Napulja angažovanjem svojih eksperata, ali i predstavnika iz NATO štaba u Sarajevu koji su pomogli savjetodavnom ulogom.

"Činjenica da je BiH zemlja domaćin ove vježbe govori o njenom značaju, ali i o svojevrsnom priznanju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na dostignućima u procesu približavanja evroatlantskim asocijacijama i institucijama", navodi se u saopštenju.

Izvor: Srna