latinica  ћирилица
14/10/2016 |  12:15 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Energetska zajednica suspendovala sankcije BiH (VIDEO)

Ministarski savjet Energetske zajednice danas je u Sarajevu suspendovao sankcije BiH koje su uvedene na posljednjem Ministarskom savjetu u Tirani, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Sarajevo - Otvoren Ministarski savjet Energetske zajednice - Foto: SRNA
Sarajevo - Otvoren Ministarski savjet Energetske zajedniceFoto: SRNA

Šarović je na konferenciji za novinare pojasnio da je to rezultat jučerašnjeg Sporazuma kojim će biti spriječeno kršenje Ugovora o energetskoj zajednici.

Generalni direktor Sekretarijata Energetske zajednice Јanez Kopač rekao je da su sankcije suspednovane privremeno, odnosno do kraja marta naredne godine.

"One će biti produžene ukoliko BiH do tada ne usvoji energetski zakon na nivou BiH", napomenuo je Kopač.

Generalni direktor za energetiku u Evropskoj komisiji Dominik Ristorio, otvarajući skup, predstavio je glavna dostignuća EU u ovoj godini koja omogućavaju efikasniju Energetsku zajednicu.

"Danas to treba da bude osnova da se energetska zajednica pokrene naprijed, očekujemo danas novu listu projekata energetske zajednice koja će ubrzati gradnju infrastrukture i bezbjednost snadbijevanja energijom", rekao je Ristorio.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, u ime BiH koja je ove godine predsjedavala Energetskom zajednicom, predstavio je krupne korake BiH na putu ka EU u ovoj godini čiji je cilj da BiH do kraja 2017. godine postane kandidat za EU.

"I Republika Srpska i Federacija BiH ispunile su većinu zaostalih obaveza iz Ugovora o Eneregetskoj zajednici, da bi bile otklonjene mjere uvedene prema BiH u Tirani", rekao je Šarović.

Izvor: RTRS/SRNA