latinica  ћирилица
14/10/2016 |  12:28 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Samsung ostaje bez oko tri milijarde dolara zbog obustave proizvodnje Galaksi Note 7

Kompaniju Samsung Elektroniks će obustava proizvodnje smartfona Galaksi Note 7, čije su baterije sklone pregrijavanju i paljenju, koštati oko 3,0 milijarde dolara u ovom i narednim kvartalima, što će ukupne troškove opoziva tog uređaja podići na najmanje 5,3 milijarde dolara.
Samsung Galaksi Note 7 - Foto: AP
Samsung Galaksi Note 7Foto: AP

Obustava proizvodnje pametnog telefona Note 7 koštaće oko 2.000 milijardi vona periodu oktobar-decembar ove godine, i više od 1.000 milijardi vona (884 miliona dolara) u kvartalu januar-mart 2017, navodi se u današnjem saopštenju kompanije, prenosi američka agencija AP.

Samsung je ove nedjelje već snizio prognozu dobiti za treći kvartal na 2,6 milijardi dolara, što je iznos koji bi mogao da izbriše cio profit iz njegove djelatnosti s mobilnim uređajima. U taj iznos nisu uključeni troškovi Samsungovog prvog kruga povlačenja uređaja, koje analitičari procjenjuju na 1.000 do 2.000 milijardi vona.

Iz kompanije su poručili da imaju dovoljno novca i prihode iz drugih djelatnosti što im omogućava da apsorbuju udarac koji im je zadalo povlačenje telefona Note 7.

Očekuju da će generisati 5.200 milijardi vona (4,6 milijardi dolara) operativnih prihoda u trećem tromjesečju, nakon troškova opoziva. Analitičari ističu da će najveći dio prihoda doći od prodaje naprednih displeja i poluprovodnika.

Više od 2,5 miliona smartfona Galaksi Note 7 povučeno je sa tržišta zbog neobjašnjivih problema sa pregrejavanjem baterija, prije nego što je Samsung obustavio proizvod početkom ove nedjelje, samo dva mjeseca nakon što je lansirao novi uređaj u avgustu, podsjeća AP.

Izvor: Blic